• Company

VanMoof lanceert wereldwijde campagne die een kritische vraag stelt: waarom teruggaan?

De e-bikepionier roept mensen op de positieve veranderingen vast te houden en de mobiliteitsgewoonten van vóór de pandemie achter zich te laten.

Amsterdam, 10 augustus 2021 - VanMoof lanceert vandaag haar tweede tv-commercial als onderdeel van haar nieuwste wereldwijde campagne, dit keer in de vorm van een cinematografische film gecreëerd door VanMoof en gedraaid door de in Amsterdam gevestigde regisseur Paul Geusebroek. De campagne van VanMoof trekt opnieuw wereldwijd de aandacht door mensen in steden te inspireren om vooruit te bewegen, in plaats van terug te vallen in oude en destructieve mobiliteitsgewoonten van vóór de pandemie.

Hqdefault

Reverse

De nieuwe film opent met een bekend tafereel: de chaos van een verkeersopstopping in het centrum van de stad. En terwijl bezwete forenzen weer in hun metalen boxen klimmen, is de boodschap van de film duidelijk: de dominantie van de auto behoort tot het verleden. We zien een botsing in omgekeerde volgorde; boze en gefrustreerde chauffeurs; gestresste voetgangers in een wazige mist van vervuiling; en een krappe bus met geïrriteerde passagiers die als sardientjes opeengepakt zitten. Geen pretje.

Vanuit het rumoer van de stad komt triomfantelijk een fietser tevoorschijn. Zij baant zich soepel een weg door de verkeersopstopping, terwijl de auto's en hun bestuurders om haar heen symbolisch in de tijd terugkeren. De commercial van VanMoof laat hiermee zien dat een terugkeer naar de disfunctionele status-quo van files, vervuiling en verkeersagressie niet de weg vooruit is. Fietsen is daarentegen de verademing die ons milieu en stadsbewoners wél hard nodig hebben.

‘Hoewel mensen over de hele wereld hun routines hebben aangepast, vallen mensen gemakkelijk terug in oude gewoontes. Maar als je de autocultuur kunt veranderen; als je de gewoontes van mensen kunt veranderen - dat is zo krachtig. Hopelijk hebben we een sterke film gemaakt die aanzet tot nadenken en tot meer gesprekken leidt over dit onderwerp.’ 

Pascal Duval, creative director bij VanMoof

Tijdens de pandemie kwamen mensen over de hele wereld op voor waar ze echt in geloofden. Steeds meer mensen lieten de auto thuis. Stadsbestuurders creëerden daardoor eindelijk meer ruimte en infrastructuur voor mensen in steden. En nee, dus niet voor auto’s. Mobiliteit werd een hot topic, en simpel gezegd, veranderde de wereld. Om ervoor te zorgen dat mensen deze positieve mobiliteitsveranderingen vasthouden, helpt VanMoof ze hieraan herinneren.

Een iconische korte film

Dit is niet zomaar een commercial. Paul Geusebroek, regisseur bij het Amsterdamse productiebedrijf HALAL, was bereid alles uit de kast te halen om een ambitieuze, iconische en stimulerende film te maken. Met behulp van nauwgezette camera- en karakteristieke personagechoreografie, rijke filmische beelden en een verbluffende diepte en omvang in het productieontwerp, heeft hij een film gemaakt die mensen zich zullen blijven herinneren. En alsof dat nog niet genoeg is, hoopt hij dat het hen een zetje geeft naar een groenere, rustigere en aangenamere levensstijl.

‘We hoopten dat het einde van de film als een verademing voelt. De fiets staat niet alleen voor de omgeving, maar ook voor het ontsnappen uit de sleur waar veel mensen zich in bevinden – voor het fietsen uit het ‘van-9-tot-5-bestaan’. In de video staat de fiets voor vrijheid: iedereen zit vast, maar deze persoon fietst er gewoon doorheen.’ 

Paul Geusebroek, regisseur, HALAL

De campagne loopt wereldwijd op YouTube, Facebook, Instagram en Snapchat, en zal zowel in de Verenigde Staten als in Nederland en Duitsland op tv te zien zijn. Het is de eerste keer dat VanMoof een tv-commercial uitzendt in de VS. Na een enorme groei van de vraag naar e-bikes als gevolg van de COVID-19-pandemie, is de VS de grootste groeimarkt voor VanMoof. De commercial van VanMoof wordt daar op een cruciaal moment uitgezonden. Uit onderzoek dat VanMoof in samenwerking met YouGov voor World Bike Day heeft laten uitvoeren, blijkt dat de mentaliteit en het gedrag ten opzichte van fietsen in grote Amerikaanse steden op een positieve manier is veranderd. Met bestaande VanMoof Brand Stores in New York City, Seattle, San Francisco en een vestiging in Los Angeles die in de herfst opent, breidt de Amerikaanse VanMoof-community zich snel uit.

Angstklimaat

Vorig jaar werd de allereerste tv-commercial van VanMoof door de ARPP (Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité) van de Franse televisie geweerd. De reden hiervan was dat er met de commercial een ‘angstklimaat’ gewekt werd. Deze uitzonderlijke reactie vestigde wereldwijd de aandacht op VanMoof. In de tweede commercial weerspiegelen de auto's de enorme drukte van ons stedelijk vervoer. De film nodigt kijkers uit om hun stedelijke vervoersopties te heroverwegen voor een schonere, groenere toekomst.

​​Ride the Future 

Met een krachtige motor, automatisch elektrische versnellingen, geïntegreerde anti-diefstaltechnologie en het Apple Find My-netwerk, zijn de VanMoof S3 & X3 perfect uitgerust voor de ultieme rijervaring. Deze nieuwe reeks e-bikes is niet alleen de meest innovatieve en krachtige die VanMoof ooit heeft gemaakt, maar zal ook een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we ons in de stad verplaatsen. De krachtige elektrische S3 & X3 van VanMoof zijn uitgerust met de nieuwste fietstechnologie en met €2198 toegankelijker dan ooit. Wereldwijd verkrijgbaar in de Brand Stores van VanMoof en op vanmoof.com.

-----------------------------

Over VanMoof

VanMoof is in 2009 opgericht door Taco en Ties Carlier, twee Nederlandse broers met een visie voor de perfecte stadsfiets. Ze zijn de drijvende kracht achter de huidige golf mensen die kiezen voor e-bikes en daarmee veranderen hun fietsen steden. De elegante, meermaals bekroonde fietsen van VanMoof bieden een high-tech ervaring voor een groeiende wereldwijde community van 150.000 gepassioneerde fietsers. De iconische geïntegreerde frames weerspiegelen een volledig geïntegreerd end-to-end bedrijf dat de fietsindustrie heeft ontwricht door het hele proces in eigen hand te nemen, van ontwerp tot productie, van verkoop tot service. Als een van Europa's snelst groeiende bedrijven is VanMoof hard op weg om de toekomst van stedelijke mobiliteit opnieuw te definiëren en de volgende miljard mensen op de fiets te krijgen. VanMoof Brand Stores zijn te vinden in Amsterdam, Berlijn, Londen, New York, Parijs, San Francisco, Seattle en Tokio. Tegen het einde van 2021 zal het merk naar verwachting uitbreiden naar 50 steden wereldwijd met speciale Service Hubs. Verkrijgbaar bij vanmoof.com.

Over HALAL

HALAL is een prijswinnend creatief bedrijf dat de brug slaat tussen de werelden van reclame, entertainment en popcultuur. HALAL is een artist-first bedrijf, en legt de nadruk op ambacht en culturele impact. Het bedrijf staat erom bekend verhalen te vertellen die mensen raken, ongeacht het medium. In de afgelopen tien jaar heeft HALAL een creatief en cultureel netwerk opgebouwd van multidisciplinair talent, kunstenaars, filmmakers, fotografen en producenten, dat zich over de hele wereld uitstrekt. Haar missie is de status quo te verstoren en uit te dagen met creatief werk dat een publiek over de hele wereld emotioneel aan zich weet te binden.