• Company

Verkoop VanMoof verdrievoudigt in jaar van ongekende groei

E-bike verkoop neemt wereldwijd toe nu steden e-mobiliteit omarmen

Amsterdam, 8 december, 2020 - Met het wereldwijde lancering succes van de VanMoof S3 & X3, stond het baanbrekende Nederlandse fietsmerk in 2020 aan het roer van de e-bike revolutie. De vandaag gepubliceerde cijfers benadrukken een jaar van groei, met een verdrievoudiging van de verkoop en een nieuw mobiliteitsparadigma dat voortkomt uit de wereldwijde pandemie.

Gigantische groei

De wereldwijde e-bike boom leidde tot explosieve groeicijfers: de wereldwijde omzet verdubbelde, en de fietsverkoop in 2020 verdrievoudigde. Deze groei piekte in het begin van het jaar, toen tijdens de eerste lockdown veel mensen de fiets opnieuw ontdekten als een veilig alternatief voor het openbaar vervoer. Met als resultaat dat VanMoof in de eerste vier maanden van 2020 meer fietsen heeft verkocht dan in de twee voorgaande jaren samen.

  • VanMoof fietsverkoop verdrievoudigt in een jaar van wereldwijde lockdown, met een verkoop groei van 121% in Nederland.
  • VanMoof ziet in 2020 jaarlijkse omzet verdubbelen.
  • VanMoof groeide dit jaar om aan de toegenomen vraag te voldoen, met 31 pop-up shops, een nieuwe Seattle brand store en meer dan 300 nieuwe medewerkers.
  • VanMoof sloot onlangs een Serie B-financiering succesvol af, wat het totaal dit jaar op bijna 54 miljoen dollar investering brengt.
  • VanMoof-riders hebben dit jaar in totaal bijna 12 miljoen kilometer per e-bike afgelegd, wat een besparing van meer dan 1346 ton CO2* oplevert.

Technologie voor een betere toekomst

Voor het eerst kunnen we dieper ingaan op de impact die onze rider community op de wereld heeft. E-bikes hebben nu het voortouw genomen in een wereldwijde mobiliteitsrevolutie. De trend die miljoenen mensen naar duurzamer vervoer drijft, is te zien in de snel groeiende VanMoof-community, die met 30% is toegenomen tot meer dan 155.000 fietsers.

Het tempo van deze e-bike transitie heeft de steden nu al radicaal veranderd. De e-bike wordt wereldwijd omarmd door stadsbewoners als een veilige en betrouwbare vervoersoptie. Alleen al dit jaar hebben VanMoof-riders bijna 12 miljoen kilometer afgelegd - dat is 300 keer de hele wereld rond, oftewel 15 keer naar de maan en terug. Het meest indrukwekkend is de CO2-impact – onze riders bespaarden samen meer dan 1346 ton CO2*. En dit is nog maar het begin, met alle gerelateerde ontwikkelingen die wijzen op schonere, groenere en slimmere steden.

We zijn enorm trots dat onze community zo'n positieve invloed heeft op haar omgeving. Nu e-biking de meest relevante manier van pendelen wordt, zien we steden over de hele wereld voor onze ogen veranderen. Ze geven een geheel nieuwe invulling aan hun infrastructuur om het fietsen te promoten.

Taco Carlier, mede-oprichter VanMoof  

Een nieuw mobiliteitsparadigma 

Volgens de laatste prognoses zal de markt voor elektrische fietsen de komende zes jaar naar verwachting meer dan 46 miljard dollar bedragen, met een groeipercentage dat twee keer zo hoog is als vóór de pandemie werd voorspeld. De impact van Covid-19 heeft een uniek effect gehad op de verkeersplanning van grote steden, met nieuwe beleidsontwikkelingen om het stadslandschap te veranderen en veel geld dat is uitgetrokken om de kwaliteit van de fietsinfrastructuur te verbeteren.

De Covid-19 crisis bracht de verkoop van e-bikes in een stroomversnelling. In mei lag de totale verkoop van e-bikes in Nederland 38% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De toename van fietsgebruik was duidelijk zichtbaar toen er bekend werd gemaakt dat het aantal verzoeken voor fietsroutes in de eerste helft van 2020 in Google Maps wereldwijd met 69 procent was gestegen. Ook in Nederland, waar al meer dan een kwart van de reizen met de fiets werd gedaan, zag Google een toename van 51 procent.

 

De fiets levert, zeker in tijden van crisis, een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, leefbaarheid en gezondheid in steden. Daarom wil het kabinet fietsen stimuleren met als doel dat er 200.000 extra forensen uit de auto stappen en dat we samen 3 miljard meer fietskilometers gaan maken. Het kabinet stelt daarom € 175 miljoen beschikbaar voor de aanleg en aanpassingen van snelfietsroutes en fietsenstallingen/parkeerplekken. De ambitie is om 20% meer fietskilometers te maken in 2027 ten opzichte van 2017.

Dit was een doorbraak jaar voor e-bikes. En we kunnen de voordelen nu al zien: minder drukke straten, schonere lucht en gezonder woon-werkverkeer. We hebben alle reden om te geloven dat dit een blijvende gedragsverandering is, nu mensen een slimmer en groener alternatief voor de status-quo hebben aangenomen.

Ties Carlier, mede-oprichter VanMoof

Ride the future

Met een vernieuwde motor, automatisch elektrisch schakelen en geïntegreerde anti-diefstal technologie zijn de VanMoof S3 & X3 perfect uitgerust voor de ultieme rijervaring. Deze nieuwe reeks e-bikes is niet alleen de meest innovatieve en krachtige die VanMoof ooit heeft gemaakt, maar zal ook een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we ons in de stad verplaatsen. De krachtige elektrische S3 & X3 van VanMoof zijn uitgerust met de nieuwste fietstechnologie en met €1998 toegankelijker dan ooit. Wereldwijd verkrijgbaar in de brand stores van VanMoof en op vanmoof.com. 

* op basis van de gemiddelde Co2-emissie van auto's/km in Europa (bron)

__________________________________________________

Over VanMoof

VanMoof is in 2009 opgericht door Taco en Ties Carlier, twee Nederlandse broers met een visie voor de perfecte stadsfiets. Tien jaar later fietst een wereldwijde community van meer dan 120.000 fietsers op hun high-tech e-bikes. De brand stores van VanMoof zijn te vinden in Amsterdam, Berlijn, Londen, New York, Parijs, San Francisco, Seattle, Taipei en Tokio, maar online worden hun fietsen overal ter wereld verkocht. VanMoof opereert als een volledig geïntegreerd end-to-end bedrijf en doet alles in huis, van ontwerp tot productie, van verkoop tot onderhoud - met één missie: om de next billion on bikes te krijgen. VanMoof is een belangrijke speler in de wereldwijd massale overstap naar de e-bike en ligt op koers om mobiliteit in de stad voorgoed te herdefiniëren.