• Company

Gewaagde stunt vestigt de aandacht op de vraag naar gestolen fietsen

VanMoof's nieuwe campagne brengt vraag naar gestolen fietsen onder de aandacht.

Amsterdam, 16 augustus 2019 – VanMoof heeft vanmorgen een video uitgebracht over de vraag naar gestolen fietsen. De beelden, gemaakt met een verborgen camera, zijn onderdeel van een grotere campagne die eerder deze maand werd gelanceerd: het internationale fietsenmerk belooft voor 2022 een einde te maken aan fietsendiefstal. VanMoof wil laten zien dat het probleem mede wordt veroorzaakt door de vraag naar gestolen fietsen en onderneemt stappen om het doorverkopen van een gestolen fiets onmogelijk te maken.

"We pakken het probleem van alle kanten aan - we hebben de revolutie in gang gezet met ingebouwde opsporingstechnologie, je kunt je fiets op afstand blokkeren, en we hebben ons internationale netwerk van Bike Hunters. Nu is het tijd om het te hebben over het kopen en doorverkopen van gestolen fietsen. We zijn bezig een diefstalbestendig ecosysteem te creëren voor alle VanMoof-fietsers."

Ties Carlier, medeoprichter VanMoof. 

Een experimentele aanpak

1 op de 3 fietsers heeft ervaring met fietsendiefstal, waardoor steeds minder mensen voor de fiets kiezen als dagelijks vervoermiddel. Met deze nieuwe stunt wil VanMoof de vraag naar gestolen fietsen onder de loep nemen. De high-concept video is onderdeel van VanMoofs nieuwe strategie, waarbij op creatieve wijze de aandacht wordt gevestigd op een langslepend probleem.

VanMoof vroeg mensen hun ervaringen met het kopen van tweedehandsfietsen via online verkoopkanalen te delen. Op de beelden is te zien hoe de houding van de kopers verandert zodra ze het echte verhaal achter de gestolen fiets te horen krijgen. VanMoof hoopt dat mensen voortaan twee keer nadenken voordat ze een tweedehandsfiets kopen en moedigt ze aan hun ogen niet te sluiten en goed te controleren of het geen gestolen fiets betreft.

De Bike Hunters van VanMoof zien de laatste jaren een flinke groei in de georganiseerde fietsendiefstal. Het bedrijf schat in dat 30% van de diefstallen wordt uitgevoerd door professionele dieven.

"Fietsen worden gestolen puur en alleen omdat er een markt voor is. We hebben deze video gemaakt om mensen de andere kant van fietsendiefstal te laten zien – en om mee te geven dat kopers, net als dieven, een verantwoordelijkheid dragen. Ja, je kunt een verdacht goedkope tweedehands VanMoof kopen. Maar dankzij onze rider recognition-technologie heb je er niets meer aan. Een gestolen VanMoof is tijdverspilling voor dieven en geldverspilling voor kopers."

Taco Carlier, medeoprichter VanMoof.

Het probleem bij de kern aanpakken

VanMoof verwerkt al sinds 2016 anti-diefstaltechnologie in zijn fietsen. Hun wereldwijde netwerk van Bike Hunters haalt bijna 80% van de gestolen fietsen terug – ter vergelijking, de politie slaagt hier slechts in 4% van de gevallen in. De VanMoof 'peace of mind'-garantie belooft dat de Bike Hunters een gestolen fiets binnen 14 dagen opsporen en terugbrengen, of anders vervangen.

"Het is absurd hoeveel mensen lijden onder fietsendiefstal. Het is een van de meest voorkomende vormen van stedelijke criminaliteit, en heeft veruit het laagste oplossingspercentage. 30% van de VanMoof-diefstallen wordt in verband gebracht met georganiseerde misdaad. Fietsen worden voornamelijk online verkocht en zijn dus makkelijk op te sporen. Wij vinden dat hier iets aan gedaan moet worden."

Ties Carlier, medeoprichter VanMoof. 

Nieuw onderzoek legt onverschillige houding bloot

Om beter te begrijpen waarom mensen gestolen fietsen blijven kopen, deed VanMoof wereldwijd onderzoek onder stadsfietsers. Uit het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Ipsos, blijkt dat in Groot-Brittannië mensen van alle leeftijden het kopen van een gestolen fiets niet zo erg vinden als rijden onder invloed, wildplassen of zwartrijden in het openbaar vervoer, maar erger dan het illegaal downloaden van films of oversteken bij rood licht.

  • In Nederland is 51% van de stedelingen slachtoffer van fietsendiefstal.
  • 38% van de ondervraagden zegt vaker de fiets te pakken als ze zich minder zorgen zouden maken om fietsdiefstal.
  • 65% van de ondervraagden zegt bereid te zijn meer uit te geven aan een fiets als ze minder zorgen zouden maken om fietsdiefstal.
  • 40% wil vanwege de angst voor diefstal geen fiets van hoge kwaliteit kopen.

Diefstal Checker

Dankzij VanMoof wordt het voor dieven een stuk lastiger om hun fietsen te stelen en te verkopen. Vandaag lanceert het bedrijf zijn eigen “Theft Checker”. Hiermee kunnen potentiële kopers eenvoudig checken of een VanMoof-fiets als gestolen geregistreerd staat. Door het serienummer van de fiets online in te voeren ziet de koper of een eventuele aankoop legitiem is – hiermee zijn ze de dief te slim af, nog voordat de koop rond is.

Bekijk de campagnevideo hier.

De VanMoof belofte en de Diefstal Checker zijn te vinden op sorrythieves.com.

Meer informatie over de VanMoof 'piece of mind'-garantie vind je hier.