'Fietsdiefstal is een maatschappelijk probleem'

Sinds de eerste fietsendief van een VanMoof SmartBike is opgespoord, zet VanMoof zich in tegen fietsdiefstal

Dit is een bewerking van het originele artikel dat eerder verscheen op Bright.nl

Volgens de mede-oprichter van het stadsfietsmerk VanMoof gaat fietsendiefstal verder dan alleen irritatie. Taco Carlier noemt het een 'maatschappelijk probleem'.

"Iedereen in de stad fietst rond op gammele fietsen, dat verlaagt het fietsplezier dus fiets je niet op zondag naar het strand. Als gevolg koopt men wegwerpfietsen bij de bouwmarkt met spaken zo dun dat ze het geen jaar volhouden. Vervolgens kampen gemeenten met het probleem die deze zwerffietsen opleveren en moeten ze miljoenen investeren om afgedankte fietsen in de publieke ruimte te verwijderen." aldus Carlier. Het gevolg: minder fietsplezier en meer (vervuilende) auto's. Dat is slecht voor het milieu en voor de leefplezier in de stad. Daarom heeft Carlier tracking ingebouwd in hun nieuwe elektrische fiets. Of, zoals VanMoof het noemt: 'Peace of Mind Guarantee'.

De eerste fiets is er al mee teruggevonden

Een bedroefde fietser uit Californië wilde een nieuwe VanMoof bestellen omdat hij was bestolen, maar het bedrijf kon hem (en de politie) blij maken met het nieuws dat de fiets te tracken was. Carlier: "Die kerel dacht echt dat hij water zag branden."

Ambitie

VanMoof is nu bezig met het doorontwikkelen van haar SmartBikes met nog meer functies die de fietsen ontmogelijk maakt om te stelen. Bijvoorbeeld door via een tamper-detection software te zorgen dat de eigenaar via zijn of haar VanMoof app een melding krijgt op het moment dat er met je fiets gerommeld wordt. Met al deze technische snufjes wil VanMoof fietsdiefstal voor eens en voor altijd uitbannen. "En de hele wereld aan het fietsen krijgen." zegt Carlier.

Kleine kanttekening

Met de slimheid van ontwikkelaars komt ook de slimheid van de dieven, dus ook de tracking moet zich blijven ontwikkelen. Om de fietsen te slim af te blijven. Ook blijkt dat bij het terugvinden van een iPhone via 'Find My Phone' de politie niet altijd iets kan/mag met de tracking informatie. Maar een stap in de goede richting is het zeker.

Lees hier meer over de VanMoof SmartBike.