• Company

VanMoof ontketent revolutie in ‘bike sharing’ industrie

Via wireless technologie overal ter wereld fietsen (ver)huren

13 MAART 2015

Vandaag maakt VANMOOF tijdens het South by Southwest Festival (SXSW) haar samenwerking met Spinlister (de Airbnb van fietsen) bekend. Passend binnen de huidige deeleconomie is het voor fietsliefhebbers vanaf nu mogelijk om overal ter wereld onderling fietsen te huren en te verhuren. De innovatief ontworpen Spinlister VANMOOF stadsfietsen maken gebruik van Bluetooth en GSM die communiceren met de Spinlister app.

De samenwerking tussen VANMOOF en Spinlister is de laatste revolutie binnen de huidige deeleconomie en maakt het delen van fietsen makkelijker dan ooit. Er is namelijk geen (vaste) plek meer nodig waar de gehuurde fiets opgehaald of naar teruggebracht moet worden. Via een app zoeken huurders simpelweg een beschikbare Spinlister VANMOOF fiets en ‘unlocken’ de fiets die het eerst beschikbaar of het dichtst bij hen in de buurt is. Hierdoor wordt tijdrovende communicatie met de verhuurder overbodig en hoeft men niet naar een plek te zoeken waar doorsnee huurfietsen beschikbaar zijn.

Trackingsysteem voorkomt diefstal

Het ‘open maken’ en ‘op slot zetten’ van de stadsfiets is middels het Bluetooth systeem heel eenvoudig. De in het frame geïntegreerde computer update de locatie van de VANMOOF Spinlister fiets automatisch in het Spinlister web en de app zodra de verhuur is afgerond. Ook is de fiets uitgerust met een tracking systeem, waardoor het mogelijk is om razendsnel een gestolen fiets via de smartphone terug te vinden. Het zadel is makkelijk verstelbaar en de verlichting is, net als bij andere bekende VANMOOF modellen, volledig in het lichtgewicht frame geïntegreerd. De dikke anti-lek banden maken de fiets extra gebruiksvriendelijk, want: weinig onderhoud!

Technologie beïnvloed fietscultuur

Het uit Nederland afkomstige VANMOOF gelooft dat functioneel ontwerp gecombineerd met technologie de fietscultuur wereldwijd positief kan beïnvloeden. Om die reden werkt VANMOOF op het gebied van technologie samen met internationale partners als ABUS, Philips en Vodafone. Zo werd eerder de VANMOOF ‘electrified’ gelanceerd; ’s werelds eerste smart bike met een geïntegreerd GPS trackingsysteem. Het bleek een internationale doorbraak in de strijd tegen fietsdiefstal.

Over VANMOOF

VANMOOF is in 2009 opgericht door de Nederlandse broers Ties en Taco Carlier en is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een succesvol internationaal fietsenproducent. Het team van VANMOOF ontwerpt stadsfietsen met een totale focus op functionaliteit. VANMOOF speelt in op de groeiende populariteit van de stadsfiets in steden zoals New York en Tokyo en verkoopt inmiddels elk uur, in 39 landen over de hele wereld, een fiets. Het internationale ontwerpteam van VANMOOF staat voor continue interactie met gebruikers en het toepassen van moderne technieken in een eeuwenoud concept. Het functionele ontwerp werd bekroond met diverse internationale prijzen, waaronder EUROBIKE award, de Nederlandse Dutch Design Award en RED DOT design award.

Relevante links