• Company

VanMoof haalt $128m op om van haar hightech e-bikes de nieuwe standaard in steden wereldwijd te maken

‘s Werelds toonaangevende e-bike merk zal deze financiering investeren in zowel hun unieke productie en supply chain, als in hun consumer-first technologie om zo miljoenen extra riders aan zich te binden.

  • Dit is de grootste Serie C-financiering voor een Europees e-bike merk waarmee VanMoof's totaal opgehaalde kapitaal op 182 miljoen dollar in minder dan twee jaar tijd uitkomt. Dit maakt VanMoof tot het meest gefinancierde e-bike bedrijf in de wereld. 
  • De financiering zal worden gebruikt om de productie uit te breiden, de manier waarop hardware- en softwarecomponenten worden gemaakt opnieuw uit te vinden en om de high-tech e-bikes toegankelijker te maken voor consumenten.
  • VanMoof heeft het afgelopen jaar zijn retail voetprint uitgebreid van 8 naar 50 locaties wereldwijd, waarmee de sales verdrievoudigde in 2020.
  • De sterk toegenomen vraag toont aan dat de VS de snelst groeiende markt is voor VanMoof, met de post-pandemische e-bikegolf die momenteel nog geen tekenen van stagnatie vertoont.
  • De totale waarde van de e-bike markt wereldwijd wordt geschat op ongeveer 48 miljard dollar in 2028: dat is twee keer zo hoog als de waarde die vóór COVID-19 was voorspeld. 

Amsterdam, 1 september 2021 - Vandaag maakte het Nederlandse e-bike merk VanMoof bekend dat ze 128 miljoen dollar aan nieuwe investeringen hebben opgehaald tijdens een Serie C-financieringsronde. Deze financiering werd geleid door Hillhouse Investment, een participatiemaatschappij gevestigd in Azië en versterkt VanMoof als marktleider om de wereldwijde aanschaf van e-bikes te stimuleren en helpt de snelle groei van het bedrijf te bevorderen. Het bedrijf zal de fondsen gebruiken om zijn productiecapaciteit te verhogen, de ontwikkeling van nieuwe technologie voort te zetten, de specificaties en betrouwbaarheid van de fietsen te verbeteren en bestaande barrières om te fietsen weg te nemen. 

Nieuwe toezeggingen van investeerders

Naast Hillhouse Investment omvat de Serie C-financiering investeringen van Gillian Tans, voormalig CEO van Booking.com, en bestaande investeerders Norwest Venture Partners, Felix Capital, Balderton Capital en TriplePoint Capital. 

We zijn elk onderdeel van de fiets opnieuw aan het uitvinden, herontwerpen en re-engineeren. Dit is nog nooit eerder gedaan en zal de manier waarop een fiets gemaakt, verkocht en onderhouden wordt voor altijd veranderen. Het zal ons helpen om in de komende vijf jaar 10 miljoen mensen op onze fietsen te krijgen. De investeerders delen onze visie op een slimmere en schonere mobiliteitstoekomst.

Taco Carlier, mede-oprichter van VanMoof

Taco Carlier (L), Ties Carlier (R), mede-oprichters van VanMoof

Opschalen naar maturiteit

De nieuwe financieringsronde is een blijk van vertrouwen voor VanMoof, met als grootste doel om zijn verticaal geïntegreerde supply chain en geavanceerde technologie naar maturiteit te brengen - waarbij er een verschuiving van verticale integratie naar circulaire integratie plaatsvindt. VanMoof blijft de manier waarop onderdelen worden gemaakt en fietsen in elkaar worden gezet opnieuw uitvinden, waardoor het rijden van een hoogwaardige e-bike nog betaalbaarder en toegankelijker wordt voor consumenten.  

De vraag naar groenere post-pandemische steden omarmen

De wereldwijde vraag naar e-bikes blijft explosief stijgen nu stadsbewoners hun vervoerskeuzes heroverwegen. Hoe mensen hun keuze bepalen om zich in 's werelds grootste steden te verplaatsen, heeft in de nasleep van het recente IPCC rapport een nieuw level van urgentie bereikt. Aangezien de vervoerssector het grootste deel van de broeikasgasemissies genereert (29% van alle broeikasgasemissies in 2019), is het moment voor verandering nu echt aangebroken. Veel steden hebben tijdens de lockdown grote investeringen gedaan in een autovrije toekomst met vernieuwde straatbeelden en meer fietsinfrastructuur. De plannen om meer stedelijke forenzen op de fiets te krijgen, zijn door COVID-19 in een stroomversnelling terecht gekomen. Er is daardoor aanzienlijk geïnvesteerd om de straten aantrekkelijker te maken voor fietsers. De laatste voorspellingen gaan ervan uit dat de markt voor e-bikes in de komende zes jaar meer dan 46 miljard dollar zal bedragen, met een groeipercentage dat nu al twee keer zo hoog is als vóór COVID-19 was voorspeld. 

Taco, Ties, en het VanMoof-team hebben met een ongeëvenaarde productfocus een beweging op gang gebracht. Die focus heeft hen in staat gesteld om een uniek back-to-front platform op te bouwen, van Taipei tot Amsterdam, dat 's werelds meest kwalitatieve en toegankelijke e-bike maakt. Nu de opwarming van de aarde versnelt en COVID-19 stand houdt, is de transformatie van stedelijke mobiliteit nog nooit zo dringend geweest, zowel voor de steden die ons thuis vormen als voor de planeet in het algemeen. Bij Balderton zijn we vereerd om aan de zijde van Norwest en Felix te staan en we zijn verheugd dat Hillhouse Investment zich nu bij ons voegt. 

Colin Hanna, Partner bij Balderton 

Ride the Future 

Met een krachtige motor, automatisch elektrische versnellingen, geïntegreerde antidiefstaltechnologie en het Apple Find My-netwerk, zijn de VanMoof S3 & X3 perfect uitgerust voor de ultieme rijervaring. Deze nieuwe reeks e-bikes is niet alleen de meest innovatieve en krachtige die VanMoof ooit heeft gemaakt, maar brengt ook een revolutie ten aanzien van de manier waarop we ons in de stad verplaatsen teweeg. De krachtige elektrische S3 & X3 van VanMoof zijn uitgerust met de nieuwste fietstechnologie en met €2198 toegankelijker dan ooit. Wereldwijd verkrijgbaar in de Brand Stores van VanMoof en op vanmoof.com.

--------------------------------------

Over VanMoof

VanMoof is in 2009 opgericht door Taco en Ties Carlier, twee Nederlandse broers met een visie voor de perfecte stadsfiets. Ze zijn de drijvende kracht achter de huidige golf mensen die kiezen voor e-bikes en daarmee veranderen hun fietsen steden. De elegante, meermaals bekroonde fietsen van VanMoof bieden een high-tech ervaring voor een groeiende wereldwijde community van bijna 200.000 gepassioneerde riders. De iconische geïntegreerde frames weerspiegelen een volledig geïntegreerd end-to-end bedrijf dat de fietsindustrie heeft ontwricht door het hele proces in eigen hand te nemen, van ontwerp tot productie, van verkoop tot service. Als een van Europa's snelst groeiende bedrijven is VanMoof hard op weg om de toekomst van stedelijke mobiliteit opnieuw te definiëren en de volgende miljard mensen op de fiets te krijgen. VanMoof Brand Stores zijn te vinden in Amsterdam, Berlijn, Londen, New York, Parijs, San Francisco, Seattle en Tokio. Tegen het einde van 2021 zal het merk naar verwachting uitbreiden naar 50 steden wereldwijd met speciale Service Hubs. Verkrijgbaar bij vanmoof.com.

Over Hillhouse Group

Hillhouse Group (opgericht in 2005) is een firma met investeringsprofessionals en operationele executives die zich richten op het bouwen van en investeren in hoogwaardige zakelijke franchises die duurzame groei realiseren. Onafhankelijk eigen onderzoek en branche-expertise, in combinatie met operationele en managementcapaciteiten van wereldklasse, zijn de sleutel tot Hillhouse's beleggingsaanpak. Hillhouse werkt samen met uitzonderlijke ondernemers en managementteams om waarde te creëren, vaak met een focus op innovatie en technologische transformatie. Hillhouse investeert in de sectoren gezondheidszorg, consumenten, TMT, technologie en software, financiële en zakelijke dienstverlening in bedrijven in alle aandelenstadia. Hillhouse en zijn groepsleden beheren activa namens wereldwijde institutionele klanten.