VanMoof lanceert next-level innovatie en duurzaamheid via augmented reality

VanMoof introduceert AR-tool om rijders op afstand kennis te laten maken met hun high-tech e-bikes – en hoopt hiermee ook een verduurzamingsslag te slaan door het aantal retours te verlagen.

Amsterdam, 6 januari 2020 — Vandaag lanceert VanMoof de een unicum in de fietsenbranche. Haar nieuwe augmented reality-tool laat gebruikers virtueel de nieuwste VanMoof e-bike vlak voor zich plaatsen. Daardoor kan eenieder de high-tech functies verkennen zonder een VanMoof-winkel te hoeven bezoeken of te hoeven wachten tot de fiets thuis wordt afgeleverd. De VanMoof AR-tool is geïntegreerd in haar webwinkel en online advertenties van VanMoof.

Drempel verlagen

Met de augmented reality-tool is het mogelijk om de fiets heen te lopen en de vele high-tech eigenschappen te verkennen. Via een hyperlink opent de tool op de smartphone. De gebruiker geeft toestemming om eenmalig de camera van de smartphone te gebruiken waarna de fiets als het ware geprojecteerd wordt in de realiteit via het scherm.

De tool is ontworpen om de drempel te verlagen van het kopen van een e-bike online. Hoe beter een klant een fiets kan leren kennen - deze levensecht in 3D kan zien, begrijpen hoe alle functies werken - hoe tevredener ze zijn over de aankoop. Win-win.

VanMoof verkoopt wereldwijd 80% van haar fietsen online en ziet het aantal in rap tempo groeien. Waar de omzet in 2018 nog 10 miljoen was, draaide VanMoof in 2019 al bijna 40 miljoen. Daarnaast verwacht VanMoof dat de AR-tool op een leuke en probleemloze manier zal zorgen voor minder retour gestuurde fietsen en lagere verzendkosten. 

“Een van de grootste uitdagingen met online aankopen is het terugsturen. Het is een belasting op het milieu en een pijnpunt in de distributieketen. Als je niet in de buurt van een van de acht VanMoof-winkels woont, maakt de augmented reality-tool het makkelijker de fiets kan kiezen die het beste bij je past.” 

Taco Carlier, CEO en medeoprichter VanMoof.

Een onderzoek onder Amerikaanse consumenten uit 2016 door Interactions laat zien dat destijds al 77% van de mensen zegt dat ze behoefte hebben om product details zoals kleur en design te vergelijken via een augmented reality tool alvorens een product aan te schaffen. Hetzelfde onderzoek vertelt dat 71% van de mensen verwacht meer te kopen bij een retailer wanneer zij het assortiment via augmented reality kan bekijken en uitproberen.

Volwassen e-commerce

De afgelopen drie jaar is de online verkoop gestegen tot 80% van de totale bedrijfsomzet. Consumenten voelen zich steeds meer op hun gemak bij het kopen van hoogwaardige, specialistische producten online zoals brillen, auto's en matrassen.  De tool is live met een aantal basisfuncties zoals uitleg bij de batterij, een demo van de Stealth Lock en de Boost Button. Nieuwe functies staan al op de planning.

“Nu mensen steeds meer gewend raken aan het online kopen van producten, lijkt het logisch om de interactiviteit van de ervaring te optimaliseren. De techniek verandert zo snel, dat we al kijken naar meer functies die we kunnen verwerken. Hoor ik daar iemand virtuele testritten zeggen?”  

Ties Carlier, CEO en medeoprichter VanMoof.

De augmented reality-ervaring is geintegreerd in de VanMoof website en in een serie Facebook advertenties die sinds deze week live zijn. De feature is ontwikkeld in samenwerking met digitale partner Boldly.

Probeer de VanMoof Augmented Reality tool hier (klik op AR icoon).

Lees hier de backstory.

Maak kennis met de ontwerpers, en ontdek hoe we de S2 tot (virtueel) leven hebben gebracht.

Werkt op dit moment op iOS. Binnenkort ook op Android en web vanaf desktop browser.