Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
VanMoof V

De VanMoof V revealed: hoe we ervoor zorgen dat onze high-speed e-bike soepeler rijdt dan je ooit had gedacht.

De VanMoof V revealed: hoe we ervoor zorgen dat onze high-speed e-bike soepeler rijdt dan je ooit had gedacht.

Onze allereerste high-speed e-bike, de VanMoof V, maakt de weg vrij voor een nieuwe vorm van stadsmobiliteit. Deze e-bike verlegt de grenzen van wat normale e-bikes kunnen en vormt een nieuwe maatstaf voor hoe we omgaan met onze steden wanneer die blijven groeien en ontwikkelen. We weten dat de V snel zal zijn. Maar hoe zorgen we er nou voor dat onze riders zich comfortabel voelen, ongeacht de snelheid of afstand van hun reis? Industrial Designer, Marjolein Deun legt het uit.

Comfort op topsnelheid opnieuw uitvinden

De high-speed e-bike categorie zit vol potentie, maar er ontbreekt iets: niemand heeft tot nu toe een fiets ontworpen waarbij snelheid, comfort en gemak naadloos op elkaar aansluiten. En daar komen wij om de hoek kijken. De VanMoof V is gemaakt om alle omstandigheden aan te kunnen en heeft daarom dikke banden, volledige vering (voor en achter) en een robuust frame om soepel te rijden, ongeacht snelheid of afstand. Onze design teams in Amsterdam en Taipei zijn bezig met het perfectioneren van deze functies om ervoor te zorgen dat het navigeren door verschillende type steden met hogere snelheden zo comfortabel mogelijk. Want, zoals VanMoof medeoprichter Taco Carlier beschrijft: “We maken deze e-bike niet voor de categorie zoals die vandaag de dag is – we doen dit voor de categorie zoals die morgen zou kunnen zijn.”

Met dikkere banden en een robuuster frame, maakt de V het mogelijk om veel langere afstanden met gemak af te leggen. “Hoe sneller je gaat, hoe meer vering je nodig hebt,” legt Marjolein uit. “De kleine hobbels worden weggefilterd, waardoor je dat extra beetje zachtheid op de weg ervaart.” Onze city e-bikes, de VanMoof S3 & X3, hebben dikke banden van 2 inch. Dat zorgt voor stabiliteit, zelfs als je over wegen met kuilen rijdt of, zoals in Amsterdam, over de tramrails. Maar grip is bij hogere snelheden nog belangrijker: “Met dikkere banden heb je meer grip. En als je dikkere banden hebt als onderdeel van het veersysteem, kunnen we de rider nog meer comfort bieden.”

En we stoppen niet bij onze steden. Met de VanMoof V vullen we de kloof tussen landelijke en stedelijke mobiliteit. Hoe? Door de mogelijkheden uit te breiden tot ver buiten de mogelijkheden van ieder andere e-bike in de markt. “Onze huidige city e-bikes zijn ontworpen om snel te gaan in steden, maar de V maakt het mogelijk om ook door de grootste steden te navigeren en zelfs van stad naar stad te rijden. Het zal een e-bike zijn die niet alleen gemaakt is voor steden, maar ook voor de wegen daaromheen.” Dat ons allereerste high-speed model deze langere reizen aankan, maakt deze fiets een realistische vervanging voor de auto of bromfiets.

"Dit wordt een totaal nieuw avontuur"

Op weg naar de VanMoof V: Waar staan we nu?

Op 12 oktober introduceerde we de VanMoof V aan de rest van de wereld en de eerste riders kunnen hun e-bike eind 2022 verwachten. Dus, hoe zag dit avontuur er tot nu toe uit voor ons design team en wat zit er nog aan te komen? “Het begon allemaal met de visie om de hiërarchie op de wegen te veranderen,” vertelt Marjolein, “"We hebben onderzoek gedaan naar mobiliteitsgedrag belangrijke beslissingen genomen over het ontwerp en honderden mock-ups geschetst. Vervolgens hebben we binnen enkele maanden een laatste 3D-mock-up verfijnd. Het was een ongelooflijk intens proces, maar nu hebben we tijd om het team op te splitsen in verschillende projecten. Zo kunnen we ons echt op de details concentreren.”

Met vijf product designers op ons hoofdkantoor in Amsterdam en nog eens zes industrial designers in Taipei, is het van groot belang dat het team tijdens het ontwerpproces nauw met elkaar communiceert: "We werken allemaal samen aan dezelfde e-bike, maar splitsen het op in projecten - met de nadruk op de voorvering, het stuur of de accu bijvoorbeeld. Beide teams werkten aan het concept voor dit project, maar aangezien de productie in Taiwan plaatsvindt, worden daar meestal de finishing touches gedaan.” Als het gaat om de vering van de fiets, zijn onze digitale tools een onschatbare manier om het ontwerp van elk onderdeel te testen, voordat het wordt ontwikkeld: “We gebruiken digitale testtools, zodat we de vering kunnen testen met het gewicht van verschillende riders. Zo kunnen we onze riders uiteindelijk de best mogelijke rijervaring bieden.”

En het perfectioneren van de mechanica van de e-bike is slechts een deel van de uitdaging: net als onze city e-bikes zal de VanMoof V vol slimme elektronica zitten om de rijervaring nog beter te maken. Onze electronic engineers zijn vanaf het begin bij het ontwerpproces betrokken om ervoor te zorgen dat de mechanica en de elektronische slimme componenten van de fiets perfect geïntegreerd zijn.

“We introduceren ook features die we nog nooit in onze fietsen hebben gehad, zoals een vernieuwde vering.”

Test test, een twee, een twee: de VanMoof V aan de tand voelen.

Het maken van prototypes en het testen van de VanMoof V in verschillende omgevingen zal het komende jaar essentieel zijn. “We willen deze e-bike uitgebreid testen en uiteindelijk de best mogelijke versie op de markt brengen. Dat is dan ook gelijk de reden dat we langer de tijd nodig hebben voor de ontwikkeling ervan.” Hoewel we natuurlijk al weten hoe bijvoorbeeld de Kick Lock werkt in onze city e-bikes, “zal dit een totaal nieuw avontuur zijn,” vertelt Marjolein. En om te zeggen dat we bij VanMoof enthousiast zijn om onszelf uit te dagen voor het creëren van een originele mobiliteitsoplossing… dat is nogal een understatement.

Maar niet alles zal compleet nieuw zijn voor het design team. De uiteindelijke VanMoof V zal een samensmelting zijn van gloednieuwe en nu nog onbekende functies en het allerbeste van ons huidige assortiment city e-bikes, de VanMoof S3 & X3 (Turbo Boost, we hebben het over jou). “We kunnen gebruik maken van ons bestaande tech platform, het kloppende hart van alle VanMoof e-bikes, dus op die manier kunnen we nu al onderdelen van de V testen,” zegt Marjolein, “Maar we introduceren ook features die we nog nooit in onze fietsen hebben gehad, zoals een vernieuwde vering.”

Geleidelijk aan wordt elk onderdeel afgewerkt en getest: "We maken de eerste samples en beide teams testen elk onderdeel grondig." Het eindproduct wordt behoorlijk speciaal. Dus, ben je klaar om sneller en soepeler dan ooit te rijden?

Heb je al een toegangscode in de wacht gesleept? Ga dan naar onze website om jouw VanMoof V voor €20 te reserveren.

Reserveer nu

Als je nog geen toegangscode hebt, meld je dan aan voor de wachtlijst.

Aanmelden voor de wachtlijst