Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Cities & Cycling

Het VanMoof Ecosysteem: De industrie opnieuw uitvinden om de next billion on bikes te krijgen

Het VanMoof Ecosysteem: De industrie opnieuw uitvinden om de next billion on bikes te krijgen

Bij VanMoof hebben we het altijd al anders gedaan. In de afgelopen 11 jaar hebben we opnieuw uitgevonden hoe een fiets eruit moet zien, moet aanvoelen en moet rijden. Dit soort innovatie stelt ons in staat functionaliteit en diensten toe te voegen die je nergens anders vindt. En het gaat niet om slechts één onderdeel of één functie. Een heel systeem van onderdelen en processen werken samen om jouw rit te optimaliseren en de instapkosten te verlagen. Als we fietsen willen maken die een echt alternatief vormen voor auto’s, is het essentieel om dit ecosysteem verder te ontwikkelen.

Maar hoe doen we dat? Als een digital-first, verticaal geïntegreerd bedrijf, bekijken we eerst welke barrières we moeten wegnemen om fietsen toegankelijker, leuker en gebruiksvriendelijker te maken. Daarna schuiven we alle bestaande oplossingen terzijde, en gaan we elk aspect verbeteren en optimaliseren, zodat we fietsen produceren die beter rijden en langer meegaan. Om de waarde en levensduur van onze fietsen te verhogen en de concurrentie steeds een streepje voor te zijn, voegen we slimme functies en updates toe. Laten we daar eens induiken.

Een krachtige link

In feite is het VanMoof Ecosysteem het platform dat onze hardware, software en diensten met elkaar verbindt. Deze centrale pijlers werken allemaal samen om de gebruikerservaring naar een nog hoger niveau te tillen dan je ergens anders kunt vinden. Hoewel het nu geavanceerder is dan ooit tevoren, is dit ecosysteem niets ‘nieuws’. Het is de natuurlijke volgende stap in onze visie voor de perfecte stadsfiets. Vanaf het begin af aan bekeken we de fietsindustrie met een frisse blik en probeerden we de barrières weg te nemen die mensen ervan weerhouden om op de fiets te stappen. Dat zie je terug in onze allereerste fietsen - onze nu iconische bovenbuisverlichting en intrekbare kettingsloten waren onze eerste poging om een echt geïntegreerd product te produceren, waarbij de dagelijkse functionaliteit in de stad voorop staat.

Het VanMoof Kick Lock is een perfect voorbeeld van deze voortdurende evolutie. Het slot zelf is een relatief eenvoudig stukje hardware: een pin die het draaien van het achterwiel blokkeert. Maar vanwege de verbinding met onze suite van software en diensten werkt het beter dan de zwaarste en duurste sloten van gehard staal. Een druk op de knop activeert onmiddellijk het ingebouwde alarmsysteem van de fiets, dat samenwerkt met de bestaande sensoren en chips op de hoofdcomputer. De motorsystemen van de fiets worden dan ook uitgeschakeld, zodat je fiets niet door iemand anders kan worden gebruikt. Bovendien worden de verbindingsfuncties geactiveerd wanneer de fiets als gestolen wordt opgegeven, zodat de fiets kan worden getraceerd en door onze Bike Hunters kan worden teruggevonden.

Zelfs als iemand in staat zou zijn om het alarm en Kick Lock te omzeilen, zou je dus overblijven met een niet-functionele fiets en een groot risico om gepakt te worden. Er bestaat andere technologie die dit mogelijk maakt, maar onze technologie maakt ongeveer alleen gebruik van onze bestaande componenten en systemen. Dat is de echte kracht van het ecosysteem en onze verticale integratie.

Altijd innoverend

Onze E-shifter is de eerste in zijn soort in de fietsindustrie. Dit was echter alleen mogelijk door onze gecentraliseerde fietsenproductie. Andere bedrijven bieden standaard systemen aan die door een leverancier zijn ontwikkeld om met andere merken fietsen te werken. Shifters hebben hun eigen batterij, computer, knop, kabels en sensoren nodig om het schakelmoment efficiënt te regelen. Hier hebben we een enorm voordeel, dat duidelijk merkbaar is in onze nieuwste modellen. De E-Shifter maakt gebruik van de geïntegreerde batterij en Smart Cartridge-computer. Met de talloze sensoren en de op maat gemaakte software die erbij hoort, zijn onze fietsen krachtiger dan welk extern systeem ook. Onze bijbehorende app maakt schakelmomenten ook op je smartphone mogelijk.

Ons systeem is al veel geavanceerder dan welk alternatief dan ook, en het wordt alleen maar slimmer door onze regelmatige updates. Vanwege de verbinding met de app kunnen we anonieme ritgegevens gebruiken om de prestaties van de E-shifter te analyseren en te verbeteren. We hebben al vooraf ingestelde en aanpasbare schakelmomenten en veel sensorgegevens om mee te werken, maar er is nog veel meer mogelijk. Meer gegevens zullen ons helpen extra functies toe te voegen, wat de levensduur van onze fietsen enorm verhoogt.

Nu is het moment

Ons ecosysteem stelt ons in staat om groter te denken dan andere fietsbedrijven. We willen fietsen bouwen die dingen doen waarvan de industrie dacht dat het onmogelijk was, waardoor onze riders de functionaliteit krijgen die ze in de stad hard nodig hebben. Door ons assortiment te distilleren tot slechts twee fietsen en directe controle te nemen over onze hele supply chain, heeft VanMoof een echte verticale integratie bereikt. Voor het eerst hebben we volledige controle over onze hardware- en softwareplatforms.

Met deze controle kunnen we sneller innoveren dan ooit tevoren. Daarom vormen de VanMoof S3 & X3 een mijlpaal voor ons bedrijf. Aan de oppervlakte lijken ze misschien op de S2 & X2, maar de binnenkant zit boordevol verandering. Nu we de volledige productie in eigen hand hebben, vertegenwoordigen de S3 & X3 modellen de toekomst van VanMoof. De daarmee gepaard gaande prijsverlaging maakt e-biking toegankelijk voor een nieuwe generatie fietsers en stelt de nieuwe norm voor de hele sector.

De rit begint hier

Met elke nieuwe fiets heroverwegen we onze aanpak en evolueren we mee. En met de VanMoof S3 & X3 hebben we een ongelooflijk geavanceerd product neergezet, dat intuïtief te gebruiken is. Zelfs aan het online winkelen en de directe verzending is gedacht – je kunt je nieuwe fiets op afstand instellen via de app en springt meteen op de fiets zodra je hem hebt uitgepakt. Dankzij het modulaire ontwerp is ook het onderhoud moeiteloos. Riders kunnen thuis onderdelen vervangen zonder daarvoor naar een fietsenwinkel te hoeven.

En dat is nog maar het begin. Het is ook de voortzetting van iets groters. Terwijl we vaart maken, blijven we functionaliteiten toevoegen om de VanMoof-ervaring te verbeteren voor riders over de hele wereld. Met dit product en dit platform krijgen we de next billion on bikes.

The time is now

Our ecosystem empowers us to think bigger than the bike companies of yesterday. We’re driven to build bikes that do things the industry thought was impossible, giving our riders the functionality they need in city life. By distilling our range to just two bikes and taking direct control of our entire supply chain, VanMoof has achieved true vertical integration. For the first time, we have full control of our hardware and software platforms.

And with this control comes the power to innovate faster than ever before. It’s why the VanMoof S3 & X3 are such a milestone for the company. They may look similar to the S2 & X2 on the surface, but absolutely everything’s changed on the inside. With full supply chain ownership, the S3 & X3 represent the future of VanMoof. Launching at a more accessible price point, they open up e-biking to a new generation of riders, and set new standards across the industry.

The ride starts here

With every new bike, we’ve iterated and evolved our connected focus. And with the VanMoof S3 & X3, we have an incredibly advanced product that’s effortlessly intuitive to use Even the online shopping and direct shipping has been considered, so that you can remotely set up your new bike via the app, and have it read-to-ride as soon as you open the box. And the modular design means that serviceability is just as effortless, as riders can swap in replacement parts at home, without needing to visit a bike shop.

So this is the start of something new. And it’s also the continuation of something bigger. As we move faster, we’ll continue to add functionality and improve the VanMoof experience for riders across the world. It’s with this product and this platform that we’ll get the next billion on bikes.

Ties Carlier

Over deze auteur

Ties is the co-founder of VanMoof. Dividing his time between Taipei and Amsterdam, he's always on the hunt for the next biking breakthrough.