Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Cities & Cycling

Hack de stad: tips en tricks voor e-bike riders in de stad

Hack de stad: tips en tricks voor e-bike riders in de stad

Het leven in de stad kan soms moeilijk zijn, maar dat is niet altijd het geval. Met een e-bike haal je alles uit je stad en kom je midden in de actie te staan. En het enige wat je nodig hebt is een plek om je fiets te stallen, een stopcontact en nieuwsgierigheid om op pad te gaan. Ben jij daar klaar voor? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat je optimaal gebruik kan maken van je e-bike in de stad.

1. Haal het beste uit de accu van je fiets

Geen nare verrassingen meer: een van de beste manieren om het rijden in de stad te slim af te zijn is om de accu van je e-bike optimaal te benutten en onderhouden. Laad ‘m op waar en wanneer je maar wilt, maar laat je fiets niet voor altijd aan de stekker zitten – als je je fiets langer aan de lader laat dan nodig is, zal je accu op lange termijn minder energie kunnen opslaan. Zorg dat je banden goed opgepompt zijn en zet je ondersteuningsniveau op een lagere stand als je accu bijna leeg is, zodat deze niet zo hard hoeft te werken. En hoewel het niet de meest ideale situatie is om halverwege een tocht zonder accu te zitten, hoef je je geen zorgen te maken: je kunt nog steeds fietsen, je zult alleen 100% op je eigen vermogen moeten rijden. Maar het is elke dag leg day, toch?

Maak je je zorgen over het opladen van je e-bike, omdat je niet op de begane grond woont? Niet doen. Er zijn genoeg oplossingen om je VanMoof op te laden zonder dat je ‘m dagelijks op en neer moet zeulen. Lange laadkabels maken het mogelijk om vanuit je appartement op te laden en veel gebouwen hebben nu laadkabels in fietsenstallingen op de begane grond. De afneembare PowerBank voor de VanMoof S3 & X3 geeft je tot 100 km extra actieradius op je ritten en maakt het mogelijk om je fiets overal en altijd op te laden. De gloednieuwe VanMoof S5 & A5 hebben zelfs een optie voor snel opladen – dus er zit binnenkort een aankondiging aan te komen die je uiteraard niet wilt missen.

2. Maak je klaar om te rijden, in regen of zonneschijn

Laten we het eens over regenkleding hebben. Riders in steden, zoals onze hoofdstad Amsterdam zijn hier inmiddels wel aan gewend. Als fietsen het favoriete vervoermiddel is in een stad waar het nogal vaak regent, kun je er maar beter op voorbereid zijn. Fietsen is veruit de snelste manier om je door de stad te verplaatsen – vooral met regen als het verkeer stilstaat. Met regenkleding heb je geen excuus om binnen te blijven, ben je het verkeer moeiteloos de baas en kom je droog – en misschien wel een beetje zelfvoldaan – op je bestemming aan.

Een betrouwbare waterdichte jas en broek die je over je jeans kunt aantrekken zijn must-haves. En zorg ervoor dat je een waterdichte tas hebt, zodat de regen niet de hele inhoud ervan nat kan maken. Het is de moeite waard om wat waterafstotende spray voor je schoenen te kopen zodat ze wat langer meegaan of plastic overschoenen te gebruiken zodat ze droog blijven. Want over één ding kunnen we het eens zijn: niets is vervelender dan natte sokken.

3. Accessoires voor je rit

Klaar om de allerslimste rider te worden? Fietstassen en -dragers zijn je beste vrienden als je een e-bike in de stad rijdt. Als je langs een winkel rijdt en iets ziet wat je leuk vindt, wil je natuurlijk makkelijk een pitstop kunnen maken. Onze kleine fietstas past gemakkelijk op de bagagedrager van je fiets en heeft de perfecte maat voor je dagelijkse benodigdheden, plus wat extra's. Hij heeft zelfs een schouderriem, zodat je hem moeiteloos van en naar je fiets kunt verplaatsen. Je bent ook klaar voor alle weersomstandigheden: hij is bestand tegen extreme omstandigheden en zware regenval. En onze voordragers zijn even praktisch als mooi, gemaakt van robuust aluminium.

4. Warm, veilig en droog: zo stal en beveilig je je e-bike

Het grootste deel van de tijd zul je gewoon op je fiets willen zitten. Daarom raden we je aan om je e-bike voor dagelijks gebruik op een handige plek te stallen, zodat je er binnen no time op kunt springen. Een fietsenstalling of schuur is natuurlijk het beste, omdat een e-bike het liefst droog blijft en storm vermijdt. Maak je geen zorgen: de elektrische onderdelen van je fiets zijn waterdicht, dus als je geen overdekte stalling tot je beschikking hebt is dat geen probleem.

Laat je fiets op een zo veilig mogelijke plek staan om fietsendieven af te schrikken en zet ‘m het liefst vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek met een stevige ketting (wij zijn voorstander van het ABUS Kettingslot). Lig je 's nachts alsnog wakker omdat je je zorgen maakt over je fiets? Daar hebben we onze Peace of Mind Diefstaldekking voor in het leven geroepen. Als het ondenkbare gebeurt, zullen onze Bike Hunters je fiets opsporen en voor je terugvinden – als dat niet lukt, vervangen we je fiets kosteloos. Dus leun achterover en enjoy the ride: wij regelen de rest.

Eerst proberen dan geloven? Maak een testrit op de VanMoof S3 & X3 in jouw stad of meld je aan voor onze nieuwsbrief om als eerste te weten wanneer je de gloednieuwe S5 & A5 kunt uitproberen.