The future is now: Taco Carlier over de huidige e-bike-revolutie

Eigenlijk zijn fietsen een soort hulpmiddel. En met VanMoof geven we mensen het beste hulpmiddel dat er is – een hulpmiddel waarmee ze de toekomst een betere plek kunnen maken. Een toekomst waarin mensen sneller, slimmer en duurzamer van A naar B kunnen komen. In tijden van COVID-19 is deze toekomst opeens binnen handbereik. De populariteit van fietsen is opgeleefd, wat ervoor heeft gezorgd dat het gebruik van e-bikes over de hele wereld enorm is toegenomen. Elektrisch vervoer beleeft nu haar hoogtepunt - en het is onze taak om ervoor te zorgen dat het niet bij een momentopname blijft.
De stad opnieuw uitvinden
Nu mensen hoofdzakelijk de fiets pakken om zich door de stad te bewegen, zijn de overheden hard aan het werk om fietswetgeving te verbeteren en de infrastructuur te verbeteren. Wij wisten altijd al dat de auto plaats zou maken voor de fiets in steden, maar we hadden nooit verwacht dat het zou snel zou gebeuren. Een Brits medisch tijdschrift roept nu zelfs al op om de snelheidslimiet van auto’s tot 20 km/uur te beperken in stedelijke gebieden, om de toename van het aantal fietsers in goede banen te kunnen leiden.
Ook in Berlijn, New York en Milaan worden er in hoog tempo nieuwe fietspaden aangelegd. Groot-Brittannië gaat het fietsen actief stimuleren met een noodvervoersfonds van 250 miljoen pond. En ook Parijs heeft maar liefst 300 miljoen euro geïnvesteerd in de eigen stedelijke fietsinfrastructuur. Dat er meer mensen voor de fiets kiezen heeft dus een domino-effect – fietsers krijgen meer ruimte en autorijden wordt ineens een stuk minder aantrekkelijk. Het effect op de stad? Die wordt schoner, veiliger en groener.
Overheden haasten zich om de fietswetgeving en -infrastructuur te verbeteren
Natuurlijk hebben steden als Amsterdam en Kopenhagen al een hele goede fietsinfrastructuur. Daarom kiest meer dan 40% van hun inwoners al voor de fiets. Maar in gebieden waar fietsen niet vanzelfsprekend is, hebben duizenden nieuwe fietsers nu de kracht van e-bikes ontdekt. Het begin van de échte revolutie. E-bikes gaan onze steden voorgoed veranderen, waardoor ze groener en gezonder worden voor iedereen. En ze zijn heel toegankelijk - zelfs zonder opgegroeid te zijn met een fiets of speciale daarvoor bedoelde fietspaden, zorgt de trapondersteuning voor het vertrouwen om vaker en verder te fietsen dan ooit tevoren.
Bouwen aan de toekomst
Het is best een gek idee dat we eigenlijk hadden voorspeld dat deze omslag pas in 2030 zou plaatsvinden, en de eerste veranderingen zich nu al aandienen. Want wat heeft dat voor impact op ons als bedrijf? Wat gaan we doen nu onze denkbeeldige toekomst realiteit is geworden? En het belangrijkste: hoe zorgen we ervoor dat al deze vooruitgang niet verloren gaat zodra de COVID-19-pandemie voorbij is?
Het antwoord ligt bij ons mensen. Historisch gezien zijn mensen altijd bestand geweest tegen verandering. Natuurlijk zijn we gewoontedieren, en is er soms een wereldschokkende gebeurtenis voor nodig om ons te laten veranderen – zelfs als ons ervan bewust zijn dat het verleden ons niet langer dient. Maar nu die gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, beseffen veel mensen zich ook dat de oplossing die zij in crisistijden hebben bedacht, veel beter is dan waar ze eerder voor kozen. Mensen willen niet meer in de file staan, en niet meer opgepropt in volle spitstreinen zitten. Tijdens de lockdown werden veel van de vrijheden die we als vanzelfsprekend beschouwden ingeperkt, maar tegelijkertijd werd de weg ook vrijgemaakt voor nieuwe vrijheden, waarvan we soms niet eens wisten dat we ze hadden.
Op dezelfde manier heeft COVID-19 ervoor gezorgd dat we de effecten die vervoersmiddelen op onze gezondheid hebben, opnieuw onder de loep moesten nemen. Zelfs wanneer dit virus alleen nog in onze herinnering rondwaart, zullen mensen vanuit een gezondheids- en hygiëneperspectief (terecht) sceptisch blijven over reizen met het openbaar vervoer. De vraag is of je je ademruimte wel met tientallen reizigers wilt delen, als je ook een frisse neus kunt halen op de fiets. En over frisse lucht gesproken – nu zien we hoe snel het terugdringen van het aantal auto's op de weg kan bijdragen aan het terugdringen van de milieuvervuiling. De klimaatcrisis zal er niet mee ongedaan worden gemaakt, maar toch denk ik dat mensen meer verantwoordelijkheid zullen nemen voor hun eigen aandeel in de veranderingen, nu ze hebben gezien hoe makkelijk dat kan zijn.
"Lockdown heeft mensen kennis laten maken met een vrijheid waarvan ze niet wisten dat ze die al hadden."
Even terug naar het nu. Het is onze verantwoordelijkheid om fietsen te maken die de tand des tijds doorstaan. Het was een bewuste keuze om van de nieuwe VanMoof S3 & X3 onze meest toegankelijke elektrische fietsen tot nu toe te maken. En deze pandemie bewijst hoe waardevol e-bikes kunnen zijn, op iedere laag van de samenleving. We moeten fietsen blijven maken waarop mensen willen rijden – en de barrières weg te nemen die mensen ervan weerhouden om te beginnen met fietsen. Alleen zo blijft onze fiets een positief alternatief voor de auto en het openbaar vervoer.
‘Ride the Future' is al een paar jaar een van onze kernboodschappen. Op deze manier delen we onze visie op de wereld en bieden we mensen een beter alternatief om hun leven in de stad voort te zetten. Ondanks de vreselijke gevolgen van COVID-19 kunnen we onze huidige situatie met hoop tegemoet zien – de toekomst is al aangebroken.