Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Inside VanMoof

“De kosten van het wiel opnieuw uitvinden,” door Taco Carlier.

“De kosten van het wiel opnieuw uitvinden,” door Taco Carlier.

VanMoof is de afgelopen jaren ongekend hard gegroeid. Sinds 2016 ligt onze groeiratio gemiddeld op 100%. Dit heeft in minder dan twee jaar tijd tot drie investeringsrondes van in totaal $ 182 miljoen geleid, waardoor we het meest gefinancierde e-bikemerk in Europa zijn. En duizenden nieuwe riders die zich bij ons hebben aangesloten. Dit alles wordt gerealiseerd door een team van extreem gedreven en getalenteerde mensen die betere, slimmere fietsen maken, waardoor de manier waarop we ons door steden verplaatsen voorgoed verandert.

Door deze verandering naar de straten te brengen, hebben we bij VanMoof alles compleet nieuw ontworpen en de productie van fietsen naar een nog nooit eerder vertoonde schaal gebracht om de fiets een serieus alternatief voor de auto in onze steden te maken. Dit vereist flinke investeringen in een kapitaalintensieve industrie en investeerders die in onze missie geloven. Naarmate elk onderdeel in het bedrijf groeit, moeten we de systemen en tools die ons product en bedrijf toekomstbestendig maken, verder verbeteren. Deze alles-in-eigen-hand-filosofie levert een geheel unieke ervaring aan onze riders en dat is de essentie van VanMoof. 2020 was voor ons het jaar van hypergrowth: we hebben het aantal werknemers bijna verdubbeld om de enorme toename van de vraag bij te kunnen houden en onze verkoop is verdrievoudigd. Daarnaast zijn we begonnen aan de uitbreiding van onze service-aanpak van 8 naar 50 locaties wereldwijd (eind 2021). Samen met onze alles-in-eigen-hand-aanpak resulteerde dit in een jaarverlies van € 40 miljoen in 2020. Dat zijn de kosten van het wiel opnieuw uitvinden.

We zouden het onszelf veel makkelijker kunnen maken door snelle, simpele fietsen te produceren, die men snel weer vergeet. Maar dat is niet wat we willen. Ons businessmodel is gebaseerd op baanbrekende octrooieerbare innovaties. Het is gebaseerd om alles in eigen hand te hebben: van back-end tot front-end. Het is gebaseerd op onze verticaal geïntegreerde supply chain, onze toegewijde productiebasis en R&D-teams, onze interne developers en creatieve teams en onze Brand Stores en Service Hubs wereldwijd. Deze innovaties hebben ons tot het snelst groeiende e-bike merk ter wereld gemaakt.

Investeren geeft ons de vrijheid om te blijven innoveren en een verandering in de industrie teweeg te brengen. Alleen door het aanbieden van hoogwaardige, toegankelijke e-bikes aan een zo breed mogelijk publiek, krijgen we de next billion on bikes. Door deze kans met beide handen aan te grijpen, ontstaat er een schoner en groener stedelijk landschap. We zien al dat deze gedragsverandering vorm begint te krijgen in onze steden, waardoor we blijven vasthouden aan onze sterke aanpak. Het opbouwen van een wereldmerk kost tijd, geduld en lef als je het anders wilt doen dan de rest. Het betekent balanceren tussen vroege hypergrowth en verlies. Voor volgend jaar hebben we een vergelijkbaar bedrag aan investeringen vooraf ingebouwd als onderdeel van onze plannen. Zo kunnen we onze langetermijnvisie en impact realiseren.

Dit is het verschil tussen leiden en volgen. Het heeft Tesla bijna 20 jaar gekost om de auto-industrie nieuw leven in te blazen. Deze waanzinnige focus op de toekomst en om van een product het allerbeste in de industrie te maken, is wat telt. We werken aan een toekomst waarin fietsen wereldwijd de favoriete manier van vervoer gaat worden. Het is een verschuiving die wordt aangedreven door betere fietsen én een betere infrastructuur. Terwijl we blijven groeien, zullen we ook doorgaan met aansporen, investeren en onze riders blij maken. Als je denkt dat dat misschien een beetje onrealistisch is, zullen we je een geheim verklappen: e-bikes verkopen momenteel twee keer zoveel als elektrische auto's. Zo komt de next billion on bikes ineens een stuk dichterbij.