Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Inside VanMoof

Niet meer in de minderheid: zó ondersteunen we een nieuwe generatie vrouwelijke tech-talenten

Niet meer in de minderheid: zó ondersteunen we een nieuwe generatie vrouwelijke tech-talenten

VanMoof Product Owner Myrthe Palmboom zegt het luid en duidelijk: “De wereld van tech is nog steeds een mannenwereld.” Bij VanMoof voelden we dat het tijd was om in actie te komen. Om actief bij te dragen aan een gelijkwaardige toekomst. Dus toen VHTO ons benaderde om een bijdrage te leveren aan Girls’ Day, hoefden we niet lang na te denken.

Meer meisjes in tech: tijd voor actie


Het mag geen verrassing heten dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in technische, technologische en wiskundige beroepen (‘de bètavakken’, ook wel STEM genoemd: science, technology, engineering, maths). Volgens de VN is minder dan een derde van alle wetenschappelijk onderzoekers wereldwijd vrouw. En slechts 30% van alle vrouwelijke scholieren kiest een STEM-opleiding in het hoger onderwijs. Hoe dat komt? Het heeft alles te maken met hardnekkige stereotypen, een groot gebrek aan vrouwelijke rolmodellen, en eeuwenoude vooroordelen waardoor meisjes en vrouwen wegblijven uit typische ‘mannenwerelden’. Maar zoals onderzoek aantoont is dit onderscheid tussen mannen en vrouwen absoluut niet op de waarheid gebaseerd. Bij VanMoof vonden we het tijd om in actie te komen. We wilden iets doen om die stereotypen te doorbreken. En we wilden méér vrouwelijke rolmodellen creëren in onze thuisstad Amsterdam. Maar waar moesten we beginnen?

Toen kwam VHTO in beeld. VHTO is een Nederlandse organisatie die zich inspant om meer jonge vrouwen richting een carrière in bèta, techniek en IT te loodsen. Om het probleem bij de wortel aan te pakken, wil VHTO de bekende stereotypen (techniek is voor jongens, niet voor meisjes) in een zo vroeg mogelijk stadium doorbreken. Want hoe eerder je met zo’n stereotype in aanraking komt, hoe groter de kans is dat je erin gaat geloven. En dus organiseert VHTO workshops door heel Europa, om meisjes tussen de 10 en 15 jaar oud te enthousiasmeren voor een carrière in de techniek. Dat is geen gekke afslag, zegt VHTO, die weg is er ook voor jou. Zodra we dat hoorden, wisten we meteen dat we met VHTO wilden samenwerken.

Girls’ Day op het VanMoof hoofdkantoor

We nodigden de vrouwelijke scholieren van het Metis Montessori Lyceum, onze buurschool, uit op ons hoofdkantoor in Amsterdam, en we lieten hen kennismaken met ons team. Onze collega’s vertelden over de rol die hun tech-studie speelt op de werkvloer. Hakan Akkas, docent programmeren op het Metis, stelde onze bezoekers voor: “Deze meisjes zijn al in de minderheid in onze wekelijkse programmeerles,” zei hij. “Op dertig leerlingen zijn het vaak maar drie of vier meisjes. Ik hoop dat het inspirerend voor ze is om hier kennis te maken met vrouwen die carrière hebben gemaakt in de techniek. Dat helpt om het stereotype te doorbreken: wetenschap en techniek zijn geen exclusieve jongensonderwerpen.”

Ook Product Owner Myrthe Palmboom hoopte dat de meisjes geïnspireerd zouden raken door de workshopdag bij VanMoof. Myrthe nam ons mee door het programma: “Alle workshops werden georganiseerd door meiden, voor meiden.” In drie groepjes gingen de meisjes langs verschillende workshops, waaronder een workshop experience design met als thema ‘inclusiviteit door toegankelijkheid’. Die draaide om de vraag: hoe ontwerp je een fiets met alle mogelijke verschillende gebruikers in je achterhoofd? Er was ook een workshop industrieel ontwerpen, waar de meisjes hun eigen 3D-fietsmodellen bouwden. En ten slotte was er een workshop waarin ze de connectiviteit met de fiets zelf konden testen. Oja, en ’s middags gingen we natuurlijk Bike Hunten in het Oosterpark – want een dag bij VanMoof is niet compleet zonder onze favoriete activiteit!

Volgens Hakan gaf de dag bij VanMoof de leerlingen een unieke kans om de lesstof op school echt tot leven te zien komen: “Wat ik het belangrijkst vond, is dat de meisjes zagen dat de dingen die ze op school leren, ook echt real world skills zijn. Dat ze beseffen dat die dingen daadwerkelijk van pas komen, bijvoorbeeld bij een bedrijf als VanMoof.” Myrthe vult aan dat de tech-wereld eindeloos veel mogelijkheden biedt, waar veel meisjes zich (nog) niet van bewust zijn. “Ik hoop dat ze van deze dag onthouden dat de wereld van tech heel breed is, en dat-ie volledig openstaat voor meisjes.”

Op weg naar meer gelijkheid

Het is cruciaal dat vrouwen in de tech-wereld meer zichtbaarheid krijgen, weet Myrthe uit ervaring: “Als je de vrouwen in ons Research & Development-team vraagt hoe ze hier terecht zijn gekomen, dan denk ik dat vrijwel niemand zich ooit een technische carrière had voorgesteld. Daarom is het zo belangrijk dat wij laten zien: kijk, wij doen het al, en wij zijn van grote waarde.” Ze vertelt dat het essentieel is voor VanMoof dat er meer vrouwen in de technische teams komen werken, alleen al om een andere doelgroep te bereiken: “VanMoof-fietsen worden nu nog steeds vooral door mannen gekocht. Dus ja, het is hartstikke belangrijk dat we meer vrouwen betrekken in het ontwerpproces.”

We zijn trots dat we konden bijdragen aan de inspirerende missie van VHTO: meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT – werkvelden die nu nog vooral door mannen worden bevolkt. Maar door deze dag hebben we ook ingezien dat we zelf nog veel werk aan de winkel hebben. Myrthe en haar team kregen alle vrijheid om het programma te bedenken en te realiseren, natuurlijk passend binnen de huidige coronamaatregelen. “Binnen VanMoof is het heel duidelijk dat we naar meer gelijkheid streven. Tech is nog steeds een mannenwereld. Als we nieuwe collega’s werven, moeten we dat altijd in ons achterhoofd houden.” Het contact met onze buurschool en het samenkomen om meisjes in Amsterdam te inspireren was een eerste stap richting een meer gelijkwaardige toekomst. En wie weet worden onze e-bikes over een paar jaar wel ontworpen door onze jonge bezoekers. Gelet op wat ze allemaal bedachten tijdens de workshops, zou het ons niet verbazen.

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof Brand store, Service hub, of certified workshop hier en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.

Bestel nu.