Rider Stories: Spike - Perspectives on a city
Fashionista. Artistiekeling. Man-van-de-stad. Spike Spijker vindt zijn inspiratie in de weelde van de Amsterdamse vintagewinkels, designboetieks, en innovatieve modeconcepten. In 2018 richtte hij een eigen menswear label op. Al gauw vormde het een uitlaatklep voor zijn duurzame creatieve ethos, waarin onpopulaire materialen een nieuw doel én een trotse nieuwe eigenaar krijgen. Zijn focus op duurzaamheid is ook van toepassing op het stadsleven - waar de veranderende stadsgezichten van Amsterdam met de nodige voorzichtigheid moeten worden bekeken en waar fietsen een belangrijk tegenwicht vormt tegen stedelijke vervuiling.
Hoewel het erop lijkt dat creativiteit erfelijk is, kwam Spike Spijker - nu modeontwerper - niet persé uit een artistiek nest. "Mijn ouders waren niet echt creatieve mensen", vertelt hij. "Maar mijn vader was wel iemand die altijd bezig was met dingen maken. Als er iets kapot ging, repareerde hij het - en gooide hij het niet weg. Dat is iets wat ik denk ik wel heb meegekregen uit mijn jeugd: het zit gewoon in mijn aard om me met dit soort dingen bezig te houden."
Spike had een gave om allerlei voorwerpen een tweede leven te geven. Een groot deel van zijn jeugd spendeerde hij aan het maken van nieuw speelgoed van de voorwerpen die hij tot zijn beschikking had: "Als ik iets wilde hebben, pakte ik wat ik al had en maakte ik er iets anders van... daar was ik altijd al mee bezig." Deze vroege experimenten vormden het startpunt van waaruit Spike's creatieve filosofie wortel schoot. Hij vond potentieel in afgedankte en weggegooide materialen, zag nieuwe mogelijkheden voor bestaande voorwerpen en omarmde de beperkingen die het hergebruiken van gebruikte materialen met zich meebrengen.

Heel wat jaren later - toen hij aan de kunstacademie studeerde - werd Spike’s waardering voor textiel aangewakkerd door een toevallige samenwerking met zijn (inmiddels) vrouw, Mies. "Zij studeerde modeontwerp en ik was aanvankelijk meer bezig met ruimtelijk ontwerp," herinnert hij zich. "Maar als ze het druk had hielp ik haar - en ging ik op zoek naar de stoffen die ze in haar collectie wilde gebruiken. Op dat moment realiseerde het tweetal zich dat ze allebei oog hadden voor mooie materialen.
Ook vandaag de dag vormen Spike en Mies een sterk team. Hun menswear label JOUEZ LES ENFANTS, dat ze drie jaar geleden oprichtten, is de manifestatie van hun gedeelde creatieve visie: elke collectie bestaat uit verschillende handgemaakte stukken en limited edition ontwerpen, en is grotendeels gemaakt van reststoffen en kleding die niet meer verkocht kan worden. Met eigentijdse klassiekers voor een "minder alledaags" clientèle biedt hun label een duurzaam antwoord op een wereld van fast fashion. Zowel in materiaalgebruik als locatie: alle kleding is geproduceerd en aangepast in Amsterdam.
"De lancering in 2018 was voor mij het moment dat alles op zijn plek viel. Alle ideeën die ik heb gehad, alle samples die we door de jaren heen hebben gemaakt, en al mijn ervaringen met styling voor andere merken kwamen samen in die eerste collectie." Naast verantwoorde productiemethoden, hecht Spike veel waarde aan zijn interacties met klanten, en probeert hij – wanneer de kans zich voordoet – te spelen met hun verwachtingen. "Als een klant op zoek is naar een bepaald ontwerp, zoek ik graag de grens op tussen de wensen van de klant en mijn ontwerpersvisie. Het is een uitdaging… maar de kleine randjes of bijzondere mogelijkheden van producten en materialen leveren altijd het mooiste resultaat op."
"Soms is het inspirerender om zomaar ergens heen te gaan dan om naar een plek te gaan die je al kent"
Aangemoedigd door hun zoon Piet, Franse bulldog Kees en kat Fred Perry, konden Spike en Mies zich geen passender plek voorstellen voor de start van hun nieuwe bedrijf. In Spike's woorden: ‘Amsterdam is een stijlvolle stad, maar de inwoners staan ook bekend om hun casual manier van kleden.’ Of het nu gaat om pioniers op het gebied van duurzame stoffen, hedendaagse Nederlandse ontwerpers, markten, vintagewinkels of kringlopen – Spike haalt creatieve inspiratie uit het hele spectrum. Maar als hij even wat extra inspiratie kan gebruiken, doet hij niets liever dan op de fiets door de stad struinen.
‘Soms is het inspirerender om zomaar ergens heen te gaan dan om naar een plek te gaan die je al kent," zegt hij. "Het is een cliché, maar neem eens een omweg. Je kunt dan veel meer in het moment genieten van de dingen die je ziet. En je stapt even uit je comfortzone. Het is een beetje vergelijkbaar met nieuwe mensen ontmoeten: het kan eng of spannend zijn, maar het is altijd bijzonder, en het geeft je inzichten die je eerder niet had. Naar buiten gaan en verdwalen is een soort luxe die ik hoop nog vele jaren te hebben.’
Tijdens zijn jeugd in een klein dorp in de buurt van Alkmaar, was er ‘altijd maar één stad’ voor Spike. En hoewel uit Amsterdam verhuizen ondenkbaar blijft, is Spike eraan gewend om aan de rand van de stad te wonen. Momenteel woont en werkt hij in Duivendrecht: een wijk waarvanuit je zowel het stadscentrum als het rijke culturele aanbod van de nabijgelegen Bijlmer makkelijk kunt bereiken.

Zoals veel Amsterdammers waardeert Spike de goede en veilige fietsvoorzieningen van de stad, die zich nog duidelijker aftekenen wanneer hij andere Europese steden bezoekt. Maar hij draait zijn hand ook niet om voor een avontuurlijkere rit: de Ronde Hoep is momenteel favoriet - een beroemde route van 18 km langs rietmoerassen, moerassen, bossen en open water. ‘En ik vind het ook heerlijk om via IJburg en Zeeburgereiland terug te rijden naar Amsterdam-Noord’, voegt hij eraan toe. ‘Vanaf de brug heb je een spectaculair uitzicht over het IJ en de stad.’
Fietsen lijkt een logisch onderdeel van Spike's duurzame levensstijl, maar de realiteit ligt iets anders: 'Ik zou natuurlijk kunnen zeggen: ja ik doe het voor het milieu, maar het is ook een gewoonte, ik ben ermee opgegroeid. Plus de stad is niet zo heel groot, dus het is goed te doen op de fiets.’
Duurzaamheid is Spike’s grootste zorg, wat betreft de toekomst van de stad. ‘Ik zie veel positieve ontwikkelingen in de stad om bijvoorbeeld de vervuiling terug te dringen. Maar dat heeft ook een prijs, en niet iedereen kan die prijs betalen: huizen en huur zijn hier al belachelijk duur. En een stad alleen voor de rijken zou saai zijn.’
"In die zin is een object niet anders dan een plek. De combinatie van verschillende levensstijlen maken een stad levendig."
Duurzaamheid is Spike’s grootste zorg, wat betreft de toekomst van de stad. ‘Ik zie veel positieve ontwikkelingen in de stad om bijvoorbeeld de vervuiling terug te dringen. Maar dat heeft ook een prijs, en niet iedereen kan die prijs betalen: huizen en huur zijn hier al belachelijk duur. En een stad alleen voor de rijken zou saai zijn.’
Volgens Spike moet er worden gestreefd naar een gezond evenwicht en naar diversiteit in al haar vormen: ‘In het algemeen denk ik dat alle goede dingen afhankelijk zijn van contrasten. Dat is wat dingen interessant maakt! In die zin is een object niet anders dan een plek. De combinatie van verschillende levensstijlen maken een stad levendig.’

In de serie Rider Stories verkennen we verschillende perspectieven op wonen en werken in de stad en daarbuiten. Niet door onze ogen, maar door de ogen van onze riders.
Artikel door George H. King
GEORGE H. KING is schrijver en redacteur met een focus op kunst, cultuur en maatschappij. Hij was hoofdredacteur van Unseen Magazine en schreef eerder voor onder meer Yet Magazine, Foam Magazine en The British Journal of Photography. Hij woont in Amsterdam.
Vind de dichtstbijzijnde VanMoof-store hier en maak vandaag nog een proefrit met de VanMoof S3 & X3.
Bestel je fiets.