Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Rider Stories

Rider Stories: Rubix – Perspectives on a city

Hiphopdanser Karl Ruben Noël – in de levendige Parijse scene beter bekend als Rubix The Grizzly – ziet dans vooral als taal. Voor Rubix is communiceren met mensen door persoonlijke en geïmproviseerde dansroutines een van zijn favoriete manieren om zich uit te drukken. En met de romantische daken van Parijs als achtergrond, en de straten als dansvloer, is hij volledig in zijn element.

‘Andere kinderen speelden buiten, ik was letterlijk elke dag aan het dansen’, herinnert Rubix zich. ‘Ik deed mijn eerste battle toen ik vijf jaar oud was en daarna ben ik er altijd mee doorgegaan. Er is geen dag zonder dans voorbijgegaan.’ Maar wat trok Rubix op zo’n jonge leeftijd zo aan in dance battles? De vrijheid om zichzelf te kunnen uiten. ‘Na mijn eerste battle, voelde ik dat in mijn hart en ziel. Ik vond het heel mooi hoe we met onze lichamen tot een ander kunnen spreken.’ Deze wederzijdse verstandhouding tussen twee mensen, waar normaal gesproken veel woorden voor nodig zijn, verbond Rubix voor altijd aan de kunst.

Rubix beschrijft dans als een vorm van storytelling, zoals het omslaan van een pagina in boek of het in je opnemen van de scènes uit een film. En alle goede verhalen spreken de lezer aan met een doel. ‘Voor mij is dans een gevoel. Het is een manier om iemand aan te spreken en je verhaal te laten zien – om hen jouw leven te laten zien.’ vertelt Rubix. ‘Ik wil dat mensen mij kennen en bekijken alsof ze naar een film kijken. En als ik ergens mee begin, moet ik het ook tot een goed einde brengen, anders raken mensen de draad kwijt en missen ze een deel van het verhaal.’

Rubix haalt zijn inspiratie uit zijn omgeving en zintuigen. ‘Ik raak geïnspireerd door de ruimte en structuur van een plek’, vertelt Rubix. ‘Alles wat ik kan aanraken en voelen. Als je me op een plek neerzet, is het eerste wat ik doe voordat ik ga dansen, de ruimte in me opnemen.’ Freestyling en het lichaam in real-time zijn zintuigen volgen, blijken het best te passen bij deze manier van dansen: ‘Ik choreografeer niets, ik freestyle gewoon. Ik wil de plek als gevoel benaderen – ik wil zowel op de plek zijn, als de plek worden.’ Parijs, met zijn iconische schilderachtige skyline en geplaveide straten aan de Seine, lijkt conventioneel en misschien zelfs een beetje ouderwets. Maar de rauwe, dynamische energie die de mensen en de cultuur voortdurend vooruit stuwt, is wat Rubix het meest inspireert aan zijn stad: ‘Parijs staat voor mij gelijk aan revolutie. Haar verhaal draait om revolutie en revolutie maakt ook deel uit van de hiphopcultuur. In Parijs doen we altijd dingen die ons beter maken."

“Paris zit in mijn bloed voor het leven.”

Het bevrijdende gevoel van fietsen, past Rubix’ lifestyle als gegoten. ‘Op de fiets zie je het verschil tussen het oude en het nieuwe Parijs. Je ziet het volledige verhaal. En dat is gewoon prachtig.’ Hij beschrijft het fietsen door de stad als het bladeren door hoofdstukken van een doorlopend verhaal. Je hebt een bepaalde vorm van interactie met een plek – iets wat je niet hebt in de afstandelijke en eenzame bubbel van de bestuurdersstoel in een auto. ‘Je ziet dingen die je niet kunt zien als je in de auto of in de bus zit. Je kunt het nieuwe Parijs zien, zoals de Olympiade, maar ook het oude Parijs, zoals de Pont Alexandre. En dat in één fietstocht.’

Wat bindt ons aan de plekken waar we wonen? Een thuis, familie, een baan? Voor Rubix zit Parijs ‘in zijn bloed’. En niet alleen omdat hij er is opgegroeid. En ook niet alleen vanwege zijn dansfamilie, die de hiphopscene als geen ander weet op te schudden. Rubix’ Parijs laat hem zien hoe de wereld werkt: ‘Parijs toont me de rijke stad en de arme stad. Parijs vertelt me de waarheid en de leugen. Parijs laat me zien dat je altijd de keuze hebt om te zijn wie je wilt zijn.’

In de Rider Stories-serie verkennen we perspectieven op wonen en werken in steden en daarbuiten, door de ogen van onze riders.

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof-locatie, en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.

Bestel jouw fiets.