Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Rider Stories

Rider Stories: Meetal – Perspectives on a city

De Londense imker en VanMoof-rider Meetal ziet zichzelf als de vader van de bijen: “Hoewel in de realiteit,” geeft hij toe, “ben ik slechts hun verzorger.” Maar hoe belangrijk is zijn werk? Nou, zonder bijen en andere bestuivers zou ons eco-systeem compleet in elkaar storten. Je zou misschien niet verwachten dat een imker als Meetal in het centrum van Londen woont, maar hij wil anderen graag helpen begrijpen dat de natuurlijke wereld dichterbij is dan we misschien denken: “Zelfs in de dichtstbevolkte delen van Londen, zie je overal tekenen van de natuur. Je moet alleen weten waar je moet zoeken.”

Meetals onderneming in de stedelijke bijenteelt heeft zijn kijk op het leven in de stad veranderd en zijn ogen geopend voor wat de hoofdstad nog meer te bieden heeft voor degenen die echt de tijd nemen om te kijken. Zijn fietstochten van de ene bijenkorf naar de andere lieten hem verbanden tussen zogenaamd geïsoleerde plekken in de stad ontdekken. En tegelijkertijd bevindt hij zich dichter bij de natuur dan ooit. Door zijn route langs de bijenkorven op de fiets af te leggen, kan Meetal ontspannen en details in zich opnemen die het leven in een metropool zo speciaal kunnen maken: "Het gaat er niet alleen om dat je van A naar B komt. Het gaat erom dat je geniet van je omgeving en dat je waardeert waar je bent.”

“Zelfs in de dichtstbevolkte delen van Londen zie je overal natuur. Je moet alleen weten waar je moet zoeken.”

Dus waarom moeten we ons om bijen bekommeren? “Bijen zijn ongelooflijk belangrijk, omdat het overgrote deel van het eten dat we op dagelijkse basis consumeren door de actieve bestuiving van bijen en andere insecten tot stand komt. Zonder hen hadden we nu anders niet zo veel eten op onze tafels,” vertelt Meetal. Het feit dat zelfs de kleinste wezens zo’n grote impact op ons leven kunnen hebben, vergeten we vaak. Maar het leven in perspectief plaatsen is iets dat volgens Meetal cruciaal is als we zoeken naar manieren om ons aan te passen aan ons steeds veranderende wereld en bedreigde klimaat: voedsel is niet zomaar iets dat je in een cellofaan verpakking in de supermarkt vindt. Er komt veel meer bij kijken en alles hangt met elkaar samen.”

De honing die uit Meetals bijenkorven komt, is net zo divers als de stad die hij zo waardeert vanwege de eclectische mix van mensen, culturen en plaatsen: "Voor mij is het een weerspiegeling van alles wat er in de stad gebeurt, maar dan in een potje gestopt." De honing wordt gemaakt van alle bomen, planten en bloemen die in de buurt van de bijenkorf groeien, waardoor een unieke mix ontstaat die alleen in dat specifieke deel van de wereld bestaat: "Je krijgt honing van Hackney die totaal anders smaakt dan honing uit Dulwich bijvoorbeeld.”

Meetals is ervan overtuigd dat er een enorme kans ligt voor onze steden om meer verweven te raken met de natuur - een overtuiging die het idee dat de stedelijke omgeving steriel, commercieel en praktisch moet zijn, omverwerpt: “Er zijn zoveel mogelijkheden voor ons om op een plek te wonen met die groener, duurzamer en toekomstbestendiger tegen klimaatverandering is. Vooral samen kunnen al deze factoren echt een verschil maken.” Daar sluiten we aan helemaal bij aan. Zie jij de toekomst van jouw stad ook zo voor je?

In de Rider Stories-serie verkennen we perspectieven op het gebied van wonen en werken in steden en daarbuiten, door de ogen van onze riders.

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof-locatie, en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.

Bestel jouw fiets.