Rider Stories: Lua – Perspectives on a city
Lua Garcia ruilde een digitaal leven met schermen in voor een creatief beroep als houtbewerker. Maar het inwisselen van spreadsheets voor splinters gaat niet zonder enige slag of stoot: Lua moet elke dag de balans vinden bij het creëren van op maat gemaakte meubels die sterk genoeg zijn om generaties lang mee te gaan en toch passen bij de visie van een klant. Duurzaamheid vindt ze zowel in haar werk als in haar persoonlijke leven belangrijk. Door voor de fiets te kiezen, houdt zij namelijk haar hoofd koel in het overweldigende levenstempo in de Britse hoofdstad.
Lua’s missie als hedendaagse houtbewerker is om duurzaamheid op de voorgrond te plaatsen. Dit aspect van haar werk speelt ook vaak een rol als ze het design met haar klanten bespreekt: "Ik probeer iemands visie aan te passen om het duurzamer te maken en gebruik minder materiaal of gebruik het slimmer." Zodra de opdracht van de klant duidelijk is, haalt Lua het hout op bij een zo duurzaam mogelijke bron. Lua's vertrouwde lokale houtspecialist redt bomen die het einde van hun leven op natuurlijke wijze hebben bereikt: "Gemeenteraden of lokale bosautoriteiten nemen contact met hem op, zodat hij voorkomt dat de bomen worden gekapt en afgevoerd. In plaats van dat ze gewoon verbrand zouden worden, krijgen ze dan dus een ander doel."
Als Lua haar hout eenmaal heeft, komt het neer op puur vakmanschap. Het maken van meubels van de hoogste kwaliteit en veelzijdigheid vormt het uitgangspunt in Lua’s werk om duurzaamheid centraal te stellen: "Ik ben ervan overtuigd dat de meubels die ik maak 100 tot 150 jaar meegaan en waar mogelijk probeer ik het zo te maken dat het herbruikbaar is in de toekomst. Zo kun je van een kast bijvoorbeeld altijd planken maken. Die kunnen generaties lang in de familie blijven.”
Voor Lua is het werken met hout veel meer dan een beroep. Het is een vorm van kunst. “Je leert echt iedere boomsoort kennen en wat die doen. Die relatie vind ik supermooi. Het hout van een es is echt betrouwbaar. Eikenhout kan wat meer buigen.” Het proces dat Lua beschrijft is fascinerend, bijna zintuiglijk: “Een van de dingen wat ik het mooiste vind aan het werken met hout is de geur en aanraking ervan, in alle verschillende stadia waarin je ermee werkt. Dus het begint als een heel ruwe plank – het kan heel versplinterd of ruw zijn, of het is wankel. Vervolgens bewerk je het, zodat het langzaam transformeert tot een perfect vierkant.” Nou, nu is het niet moeilijk te begrijpen waarom Lua dit boven haar computerscherm verkoos. Haar ware passie voor dit werk wordt helemaal in een klap duidelijk als ze haar favoriete houtsoort, notenhout, beschrijft: “Het is boterachtig als je het aanraakt; het is zijdeachtig. En als je het snijdt, ziet het eruit als chocoladekrullen en kun je het een beetje raspen als een lange chocoladereep - het is prachtig.”
“Het is boterachtig als je het aanraakt; het is zijdeachtig. En als je het snijdt, ziet het eruit als chocoladekrullen en kun je het een beetje raspen als een lange chocoladereep - het is prachtig.”
Lua is zich nu op een heel ander niveau bewust van de natuur op haar heen, zelfs middenin Londen: “Een wandeling in het park of bos is nu totaal anders. Ik kijk bijvoorbeeld naar hoe de bomen groeien.” Maar het leven in Londen is niet altijd zo rustgevend geweest voor Lua: “Ik vond Londen ongelooflijk overweldigend toen ik hier negen jaar geleden voor het eerst kwam,” herinnert ze zich. “Een van de dingen die me daarbij heeft geholpen, was om op de fiets te stappen en de stad op een andere manier te zien dan vanuit een busraam of de metro.” Wil je een nieuw perspectief op je eigen stad ontdekken? Neem een voorbeeld aan Lua: laat de bus of metro achter je en beweeg je op een schonere manier door jouw favoriete stad.
In onze Rider Stories-serie verkennen we perspectieven op het gebied van wonen en werken in steden en daarbuiten, door de ogen van onze riders.
Vind je dichtstbijzijnde VanMoof Brand Store, Service Hub of certified workshop en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.
Bestel jouw fiets.