Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Rider Stories

Rider Stories: Kareehm - Perspectives on a city

Als getalenteerde trickster op zijn trouwe BMX en onverschrokken speedster op zijn stadsfiets, is de fiets voor Kareehm Richardson veel meer dan alleen een vervoermiddel - het is zowel een levensstijl als een carrièrekeuze. Sinds hij van het Caribische eiland St. Maarten naar Nederland verhuisde, hebben Kareehms avonturen hem door het hele land gevoerd, terwijl hij onderweg een hechte groep van gelijkgestemden om zich heen heeft verzameld. Zijn boodschap aan de jonge generatie? Jaag je dromen na, stel jezelf hoge doelen, werk hard en bewijs de twijfelaars ongelijk.

In duizelingwekkend tempo slingert hij over de geplaveide straten, zigzagt hij tussen de verkeersstromen door en ontwijkt hij tal van naderende obstakels, terwijl hij zich voortdurend door kleine openingen in de mensenmassa weet te wurmen. Wat klinkt als een scène uit een actiefilm, is eigenlijk gewoon de manier waarop Kareehm Richardson het liefst door de stad fietst – op een stadsfiets, wel te verstaan. ‘Ik hou ervan om hard te fietsen,’ bekent hij.

Kareehm is een professionele BMX’er, maar de stad doorkruist hij op zijn VanMoof - die extra snel gaat met wat hulp van de turbo boost-functie - op zoek naar toplocaties voor zijn volgende tricks en flicks. ‘Als ik op zoek ben naar nieuwe plekken,’ vertelt hij, ‘kijk ik meestal uit naar banken, rails, richels, trappen, of gebieden met veel bebouwing en steegjes. En als ik een volledige video aan het filmen ben, zijn de opstellingen normaal gesproken veel groter.’ Het vastleggen van zijn spannende stunts - zowel de succesvolle als de vaak verpletterende bijna-ongelukken - is een belangrijk onderdeel van het leven van de BMX’er van nu.

Sinds het begin van de wereldwijde pandemie is content produceren voor zijn volgers een nog belangrijkere uitlaatklep geworden: ‘Vanwege Covid-19 zijn er nu niet echt wedstrijden, maar als ik mee kan doen, doe ik dat meestal.’ Afgezien van de lege sportkalender, zag Kareehm ook voordelen in de huidige situatie. Hij hoefde geen paden meer te kruisen met bewakers van betonnen kantoor- en gemeentelijke gebouwen: plekken boordevol onweerstaanbare mogelijkheden voor sensatiezoekers.

Momenteel woont Kareehm in Arnhem en reist hij op en neer naar de Randstad om nieuwe trucs te ontwikkelen en opnamen te maken. Je zou hem een perfectionist kunnen noemen: onvermoeibaar trainen op een trucje is onderdeel van zijn dagelijkse routine. Met een koptelefoon op dompelt hij zich urenlang onder in zijn eigen meditatieve proces en raakt hij soms volledig de tijd kwijt, een fenomeen dat hij ‘de volledige zone-out’ noemt.

Kareehm heeft een diepgeworteld gevoel voor drive, focus en vastberadenheid: ‘Ik verleg graag mijn grenzen, daarom train ik zo veel,’ mijmert hij. ‘Ik weet niet of dit voor iedereen geldt, maar mijn mindset is dat ik elke dag vooruitgang wil boeken, waar ik ook mee bezig ben. Als ik bijvoorbeeld aan het schrijven of tekenen ben, probeer ik het beter te doen dan gisteren. Ik heb het gevoel dat veel mensen gewoon plezier willen maken in het leven, en dat is ook cool, maar ik omring me graag met mensen die zichzelf proberen te verbeteren, weet je? Mensen die iets willen opbouwen, of iets bereiken om in de toekomst te laten zien."

Veel van zijn gedrevenheid schrijft hij toe aan twijfels die hij moest overwinnen toen hij besloot voor deze carrière te kiezen. ‘Ik denk dat er nogal wat sociale druk is die jonge mensen ontmoedigt om hun dromen te volgen. Ik zeg dit uit ervaring: toen ik begon, zei iedereen altijd dat ik er nooit zou komen, en dat ik iets serieuzers moest gaan doen. Nadat ik een paar van de doelen had bereikt die ik op mijn lijstje had staan, begonnen de dingen op hun plaats te vallen, en wist ik dat alles mogelijk was.’

Hoewel Kareehm inmiddels een bekende verschijning is in de BMX-scene in Nederland, heeft zijn passie voor de sport zich niet altijd weerspiegeld in zijn omgeving. Op het Caribische eiland St. Maarten - waar Kareehm is geboren en getogen - ontwikkelde hij zijn talent grotendeels alleen. ‘Thuis was ik de enige BMX'er, dus ik trainde meestal alleen en probeerde mezelf nieuwe dingen te leren. Met mijn vrienden ging ik wandelen, zwemmen of snorkelen. Buitendingen, meestal. We hadden wel fietsen... maar toen nam ik het fietsen nog niet zo serieus!’

Naast de hechte scène van collega-riders, waardeert Kareehm veel aspecten van het leven in Nederland - met name zijn thuisstad, waar hij in 2018 voor het eerst fotografie kwam studeren. ‘Arnhem is mijn stad… het is echt mijn plek. Maar het leven in Nederland geeft je in het algemeen een gevoel van vrijheid, omdat je overal zo makkelijk kunt komen met de trein of de fiets. Er is nog zoveel dat ik niet gezien heb.’

Aan de andere kant blijft het eilandleven met het tropische weer en de idyllische stranden lonken. Toch voelde de relatieve ruimte in Nederland en de anonimiteit die dat biedt bevrijdend: ‘Ik kende bijna iedereen op het eiland, maar hier heb je het gevoel alsof niemand je kent. Je voelt je vrijer. Niemand houdt je in de gaten... en niemand vertelt je moeder dat je iets hebt uitgespookt!’

Een wereld zonder fietsen is voor Kareehm bijna ondenkbaar. Het is tenslotte zijn sport, zijn beroep, zijn hobby en zijn voornaamste vervoermiddel. Volgens hem geeft een fietstocht altijd weer nieuwe energie en is het een goede manier om even op adem te komen – wat er ook speelt. ‘Fietsen is zo gezond als je last hebt van stress. Je kunt gewoon op de fiets stappen en je hoeft niet eens hard te fietsen, je kunt gewoon langzaam rondfietsen met een muziekje in je oren, en de stress verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je wordt door zoveel andere dingen afgeleid dat de angst afneemt.’

‘Als ik fiets, ben ik niet met mijn bestemming of de tijd bezig. Ik neem gewoon de omgeving in me op en voel hoe glad de grond voelt. En natuurlijk hoe snel ik ga.’

In de serie Rider Stories verkennen we verschillende perspectieven op wonen en werken in de stad en daarbuiten. Niet door onze ogen, maar door de ogen van onze riders.

Artikel door George H. King


GEORGE H. KING is schrijver en redacteur met een focus op kunst, cultuur en maatschappij. Hij was hoofdredacteur van Unseen Magazine en schreef eerder voor onder meer Yet Magazine, Foam Magazine en The British Journal of Photography. Hij woont in Amsterdam.

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof Brand store, Service hub, of certified workshop hier en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.

Bestel nu.