Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Rider Stories

Rider Stories: Kaan – Perspectives on a city

De muziek van pianist en componist Kaan Bulak is grensverleggend. Zijn composities overstijgen geografische en culturele grenzen en draaien om de ervaring van geluid. Kaan zelf voelt zich vrij door zijn muziek, en hoopt dat iedereen in de toonladders een deel van zichzelf terugvindt.

Kaan staat elke dag vroeg op om te lezen en begint stipt om 7.30 uur met het schrijven van muziek. Hij geeft toe dat het waarschijnlijk niet een typisch Berlijnse ochtendroutine is, maar hoewel hij inmiddels uit zijn club studio in Friedrichshain is verhuisd, blijft de ondergrondse scene een ware inspiratie voor zijn eigen sound: ‘door de allesomvattende geluidssystemen in de ondergrondse clubs heb ik goede audiokwaliteit zeker leren waarderen.’

Kaan is met de piano opgegroeid, en zijn talent was al vroeg zichtbaar. Op een bepaald punt leerde hij de Berlijnse elektronische sound waarderen: ‘Ik was heel erg geïnteresseerd in clubs, ik hing daar rond en trad daar op. Daarna vond ik mijn weg weer terug naar gecomponeerde muziek.’ De verschillende facetten van Berlijn zorgen voor een eclectische mix van ervaringen, vertelt Kaan: ‘Als ik van oost naar west ga, voelt het soms als twee verschillende steden.’ En in zijn composities komen de klanken van de Berlijnse clubs en concertzalen samen.

Zijn werd is zowel beïnvloed door Istanbul, waar hij opgroeide, en zijn thuisstad Berlijn. Kaan denkt dat die plekken altijd sporen na zullen laten in zijn muziek: ‘Istanbul, mijn culturele achtergrond, heeft de toonladders en klankkleur van mijn muziek zeker beïnvloed. Maar toen ik naar Berlijn kwam heeft dat ook invloed gehad op mijn geluid. Kaan gelooft dat muziek niet tot een bepaald genre moet worden beperkt. Hij heeft geen boodschap aan het onderscheid tussen akoestische en elektronische instrumenten en creëert unieke genre-overschrijdende arrangementen: ‘Voor mij is er niet echt een verschil tussen klassiek of techno of wat dan ook. Het gaat om de ervaring van muziek.’ Muziek en de luisterervaring, legt hij uit, is totaal subjectief: ‘Ik probeer niet een boodschap te projecteren via mijn muziek. Voor mij gaat het om een transcendentale en persoonlijke ervaring voor de mensen die ernaar luisteren.’

En wat hem het meest inspireert van Berlijn? Haar gevoel voor oprechtheid. In plaats van conventionele storytelling, maakt Kaan de luisteraar en muzikale ervaring tot de kern van het stuk. De pure, abstracte kwaliteit van zijn sonische creaties stelt de luisteraar in staat zichzelf in de muziek te projecteren, wat ervoor zorgt dat ze een persoonlijke connectie aangaan met het arrangement. ‘Ik heb het gevoel dat Berlijn mij een oprechte aanpak geeft,’ legt Kaan uit, Berlijners ‘laten alle ruis weg. Ze zijn gewoon straight to the point.’ Wat Berlijn volgens hem interessant maakt is de rauwe, eerlijke natuur van haar inwoners en cultuur. ‘Waarom zou je je anders voordoen als je gewoon kunt laten zien wie je écht bent?’

"Wat ik heb meegekregen uit Berlijn is een oprechte aanpak, Berlijners laten alle ruis weg. Ze zijn gewoon straight to the point."

Het landschap van de stad geeft vorm aan Kaans muziek. Op de fiets de stad verkennen is niet alleen avontuurlijk, het legt ook de geometrische vormen van de stad bloot, waar je anders misschien aan voorbij was gegaan. De prachtige architectuur, de parken en de ligging vormen inspiratiebronnen voor zijn composities. Een eiland dat omringd wordt door water in het weelderige Tiergartenpark is Kaans nieuwste inspiratiebron: ‘Het is een fijne, natuurlijke vorm en ik denk dat het mijn muze is geworden. Ik kijk ernaar, en schrijf ondertussen muziek.’ Toegang tot water in een stad is, misschien wel door zijn jeugd in Istanbul, erg belangrijk voor Kaan: ‘Water heeft de vorm van geluidsgolven, en om de een of andere manier kan ik die in geluid vertalen in mijn brein.’

Componeren of muziek in het algemeen is Kaans uitlaatklep, of in zijn woorden: ‘Muziek is de beste manier die ik ken om me vrij te voelen.’ En waar zijn muziek hem ook mee naar toe zal nemen, een klein stukje Berlijn zal altijd onderdeel uitmaken van zijn sound – of dat nu de vorm van het water rondom het Tiergarteneiland of de doffe dreunen van de ondergrondse clubs zijn.

In de Rider Stories-serie verkennen we het wonen en leven in steden en daarbuiten, door de ogen van onze riders.

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof locatie, en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.

Bestel jouw fiets.