Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Rider Stories

Rider Stories: Inés – Perspectives on a city

Inés, culinair ontwerper en VanMoof’er, is gefascineerd door eten – niet alleen als levensbehoefte, maar ook als ontwerpmateriaal en manier om verhalen te vertellen. Én ze ontdekte een andere kant van haar thuisstad Berlijn. De stad onderscheidt zich cultureel gezien van andere grote Europese steden door haar verleden – pas relatief recent opende ze haar grenzen na de val van de muur. Voor Inés vormt het daarmee het perfecte decor voor het ontwerpen van unieke culinaire ervaringen die haar gasten verbinden met behulp van de universele taal van eten.

‘Mijn interesse voor wild ingrediënten en wildplukken begon vijf jaar geleden’, herinnnert Inés zich, ‘toen ik op zoek was naar een verloren bittere smaak, die ik terugvond in de wilde kruiden.’ Ze is begonnen in haar eigen buurt, maar Inés' oog is inmiddels getraind in het identificeren van verschillende planten, en het herkennen waar bepaalde soorten groeien: ‘Berlijn heeft alle ingrediënten voor een hele salade - maar je wilt natuurlijk niet overal zomaar plukken’, lacht Inés.

Wildplukken is een manier om weer in contact te komen met de natuur en de seizoenen. En hoe paradoxaal het ook klinkt, het zoeken naar wilde ingrediënten in een betonnen jungle zorgt misschien wel voor nog meer voldoening. In de meeste grote steden, zorgen onze eindeloos gevulde schappen en onze snelle afhaalcultuur ervoor dat voedsel binnen een paar minuten op je stoep staat. Volgens Inés brengt het zoeken van wild voedsel in een stedelijke omgeving ‘ons weer in verbinding met de aarde’. Inés: ‘Aarde wordt gezien als vies, maar het vormt de basis voor alle leven.’ De lege supermarktschappen tijdens COVID-19 waren een goede herinnering aan het feit dat we ons bewuster moeten worden van de voedselproductieprocessen, voor het bouwen aan de duurzame steden van de toekomst.

Waarschijnlijk is Berlijn niet de eerste plek die je te binnen schiet bij de term wildplukken. Maar Inés heeft inmiddels een groeiend netwerk van wildplukkers blootgelegd in de stad, die ze evenveel koestert als het wildplukken zelf. ‘De uitwisseling en de community is erg waardevol.’ Inés ziet Berlijn als ‘een stad in beweging’ en ziet de veranderende samenstelling als een logische voortvloeiing uit het verleden van conflict en verdeeldheid. ‘Ik zie Berlijn als een groeiend bos… omdat we zo'n 30 jaar geleden, toen de muur viel, de kans kregen om helemaal opnieuw te beginnen en we met een leeg canvas achterbleven.’ Net als jonge boompjes uitgroeien tot torenhoge eiken in een bos, verrijkt de steeds veranderende en diverse bevolking en cultuur van de stad het leven in Berlijn voor haar inwoners. Een diversiteit die duidelijk terug is terug te zien in de vele keukens die Berlijn te bieden heeft.

"Ik zie Berlijn als een groeiend bos… omdat we zo'n 30 jaar geleden, toen de muur viel, de kans kregen om helemaal opnieuw te beginnen en we met een leeg canvas achterbleven."

Tijdens haar studie productontwerp op de universiteit ontdekte Inés een nieuwe manier om eten te ervaren – als ontwerpmateriaal: ‘Ik heb veel verschillende werkplaatsen bezocht en ik vond het heerlijk om met al die materialen te werken en ze te verkennen, van hout tot metaal. Maar ik bleef echt hangen bij eten.’ Momenteel ontwerpt Inés installaties en evenementen met een focus op voedsel, waaronder pop-up restaurants en bars, workshops, performances en guerilla-acties. Inés gebruikt eten als ontwerpmateriaal en als middel om verhalen te vertellen. In eten ziet ze kansen om ‘het volledige potentieel van een verhaal te ontsluiten’ en betekenisvolle verbindingen tussen mensen tot stand te brengen. ‘Ik hou van het feit dat voedsel een materiaal is dat letterlijk in je blijft en dat je met je meeneemt, het wordt een deel van je lichaam op het moment dat iemand het eet’, legt Inés uit. Dit maakt een voedselervaring zeer persoonlijk en zelfs emotioneel: ‘Het spreekt je eigenlijk op zoveel niveaus aan omdat al je vijf zintuigen erbij betrokken zijn, en de kunst en het eten worden samengebracht.’

Voedsel is volgens Inés een verbindende factor, ‘allereerst omdat het een materiaal is dat mensen samenbrengt. Iedereen begrijpt eten.’ Maar het is ook een manier om andere culturen te proberen te begrijpen. ‘Je zou kunnen zeggen dat het een soort universele taal is.’ Inés’ doel als ze een culinaire ervaring ontwerpt? Om iets onvergetelijks neer te zetten: ‘Het beste wat een gast tegen me kan zeggen is: ‘dit moment blijft me voor altijd bij’.’

In de Rider Stories-serie verkennen we het wonen en leven in steden en daarbuiten, door de ogen van onze riders.

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof locatie, en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.

Bestel jouw fiets.