Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Rider Stories

Rider Stories: Daxx – Perspectives on a city

Dit is Daxx. We overdrijven niet als we zeggen dat Daxx (echte naam Daryll) alles kan. Hij is een ervaren musicus (speelt naast saxofoon ook nog vijf andere instrumenten én zingt), een gedreven schilder, een academisch professor, een tandarts, een gepassioneerd reiziger en een tuinman – maar vaak niet allemaal op hetzelfde moment. Het belangrijkste is misschien wel dat Daxx als huisarts werkt en spoedeisende hulp verleent aan patiënten in een van de drukste ziekenhuizen van New York City. Tijdens de pandemie was dit werk belangrijker dan ooit – hij stond in de frontlinie en werkte tot 20 uur per dag. Toch vond hij op de een of andere manier altijd nog ruimte voor zijn passies. Hoe? Volgens Daxx draait het allemaal om balans, muziek, geneeskunde en mensen.

Voor Daxx kan er werkelijk geen andere plek in de wereld tippen aan New York City. Daxx komt oorspronkelijk uit Mississippi, maar woont nu al 15 jaar in NYC. Hij is gewend aan het tempo, het ritme en weet hoe onvoorspelbaar het leven er kan zijn. Maar het ging hem zeker niet allemaal voor de wind. Hij vertelt ons dat een groot deel van zijn tijd in de stad werd beïnvloed door een ernstig hersen- en ruggenmergletsel dat hij een paar jaar daarvoor opliep bij een auto-ongeluk. Maar dat heeft hem er nooit van weerhouden om zich in allerlei hobby's te storten en bepaalde skills verder te ontwikkelen. Sommige daarvan zijn zelfs in gang gezet door dit ongeluk. En al zijn bezigheden voelen voor hem als een vorm van therapie. "Het gaat om balans en herstel. Het zijn allemaal nieuwe manieren om mezelf te uiten en opnieuw te leren kennen."

Van al zijn passies, vindt Daxx muziek het meest fascinerend. Hij vertelt ons dat hij zijn hele leven al een muziekliefhebber is geweest en dat alle genres iets in hem losmaken. Het is misschien geen grote verrassing dat zijn favoriete instrument de saxofoon is, vanwege de veelzijdigheid ervan: "Ik houd van het feit dat ik dit ding kan gebruiken voor orkestrale stukken, jazzstukken, elektronische stukken – letterlijk elk genre. Dat is de reden waarom ik het nu al 30 jaar bespeel."

"Ik heb echt de kans gekregen om het hart van de stad te voelen. Het is muzikaal, artistiek en lokaal. Maar het is ook globaal. Ik kan me niet dat ik ergens anders heen zou gaan."

Daxx is ook een praktiserend huisarts in de Lower East Side van de stad, waar hij mensen voorziet van dringende zorg op het moment dat dat nodig is. Daarnaast is hij academisch professor in een van de ziekenhuizen. Op het hoogtepunt van de pandemie stond zijn leven in het teken van werk. Hij maakte soms wel 20 uur per dag, met gemiddeld 130 patiënten op zijn lijst. Dit slopende schema werd echter verholpen door muziek. Die twee zijn voor Daxx met elkaar verweven: "Muziek helpt me herstellen van medicijnen en medicijnen helpen me herstellen van muziek".

In Daxx zijn drukke leven is tijd ongelooflijk kostbaar. Hij legt uit dat zijn interpretatie van tijd en de grenzen ervan hem op een verrassende zoektocht heeft gezet om als eerste bepaalde technologieën in te voeren. Na twee maanden van zijn leven in het ziekenhuis doorgebracht te hebben en zoveel verschillende dingen nagestreefd te hebben, is het niet verwonderlijk dat hij er het beste van wil maken. Daxx is zich ervan bewust hoe gemakkelijk tijd van je kan wegglijden en hoe technologie uiteindelijk gelijk staat aan efficiëntie om dit tegen te gaan: "Een kortere woon-werkafstand staat gelijk aan meer efficiëntie. Dit inzicht liet me nieuwe en ontwikkelende technologieën begrijpen. Het is een levensveranderende ervaring geweest. Dat is waar fietsen om de hoek komt kijken. Je hebt de flexibiliteit om op elk moment te gaan en staan waar je wilt."

“Een kortere woon-werkafstand staat gelijk aan meer efficiëntie. Dit inzicht liet me nieuwe en ontwikkelende technologieën begrijpen. Het is een levensveranderende ervaring geweest. Dat is waar fietsen om de hoek komt kijken. Je hebt de flexibiliteit om op elk moment te gaan en staan waar je wilt.”

Daxx weet hoe makkelijk je tijd kunt verliezen in New York City. Hij lacht als hij ons vertelt over een keer dat hij zes uur lang vast stond in het verkeer om elf mijl te rijden. Daarna ben ik meteen naar VanMoof gegaan en heb ik gezegd: 'Ik neem wat jullie hebben'. In juli 2017 heb ik een S1 gekocht. En sindsdien heb ik de auto niet meer gebruikt om naar mijn werk te gaan."

Het is niet alleen de efficiëntie van de elektrische fiets waardoor Daxx zich zo tot VanMoof aangetrokken voelde: “De PowerBank is de extra tank die me van punt naar punt brengt. Op de voordrager kan ik mijn aktetas kwijt en specifieke muziekinstrumenten meenemen. Mijn fiets is een echte vervanging voor de auto." Het leven van Daxx is druk, maar enorm belonend. "Het klinkt heel druk, maar uiteindelijk, is het nooit te veel als je ervan geniet”, lacht hij.

In de Rider Stories-serie verkennen we perspectieven op het gebied van wonen en werken in steden en daarbuiten door de ogen van onze riders.

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof-locatie en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.

Bestel je fiets.