Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Rider Stories

Rider Stories: C215 – Perspectives on a city

Al bijna 2 decennia lang verschijnt de naam C215 op muren over de hele wereld naast prachtige schilderingen van katten, dichters, filosofen en politici. Een individualist, een vader, een vooruitstrevende denker: Christian Guemy, is een trotse Parijzenaar met als doel om de stadscultuur levend te houden op straat.

Ergens in een geheime studio zijn overal replica’s van C215's eerdere werken te vinden - prints, doeken, eindeloze spuitbussen en stencils, waaronder C3PO van Star Wars en de ijzingwekkend beroemde Je suis Charlie, die naar de terroristische aanslag op het satiremagazine Charlie Hebdo in 2015 verwijst. Christian is reflecterend, nadenkend. Zijn stad zit in z’n hart en hij is gepassioneerd over de manier hoe deze zich voort beweegt en bewoond wordt: “Als je twintig of dertig jaar geleden een evolutie of ontwikkeling op gang wilde brengen in de stad, moest je de metro pakken en onder de grond zijn – waar je niets van de stad ziet,” zegt hij met zijn Franse accent.

Voor Christian zijn het niet de wereldberoemde bouwwerken die Parijs zo bijzonder maken, het zijn de kleinere stukjes van de realiteit die hem zo interesseren: “In de auto of in het verkeer geniet je niet zo van de kleine dingen die de stad te bieden heeft - als je langs de Eiffel Tower, Notre Dame of Montparnasse rijdt.” Maar wat zeggen deze plekken over de stad? Niet zo veel. “Wat zo verbazingwekkend is, is dat wij als straatartiesten vaak niet de beroemde plekken uitkiezen om te schilderen. We schilderen juist in straten die jarenlang zijn vermeden door toeristen.” En dit is waar Christian een overeenkomst ziet in stadsverkeer en street art – steden kleiner maken en onze ogen openen voor de meer subtiele genoegen om een stad te verkennen. “Dankzij e-mobility komt iedereen langs nieuwe districten, zoals het 13e district, en ontdekt op die manier onze werken die de realiteit en het echte leven van Parijs weerspiegelen.”

Met studies in geschiedenis, kunst en taal is het duidelijk waar Christian's passie voor historische grootheden vandaan komt. Zijn creaties fungeren als liefdesbrieven aan het verleden van de stad. Een bescheiden glimlach tekent zijn gezicht als we over zijn werken rond het Pantheon beginnen. “Ik ben erg trots dat ik in het Pantheon in Parijs heb geëxposeerd en portretten heb geschilderd van ‘Pantheon-mensen’: beroemde Fransen die vanwege hun verdiensten in het Pantheon zijn begraven. Zijn werken zijn nog steeds overal rond het Pantheon te bewonderen. Ze werden niet alleen een symbool voor de wijk, maar ook voor veel Fransen die het straatwerk echt prijzen, mensen zoals Victor Hugo, Voltaire, Rousseau. Ja, ik ben zeker blij en trots Frans te zijn.”

En het fascinerende aan deze kunstvorm is dat je invloed kunt uitoefenen op de realiteit en vooral de stad. Je laat kunstwerken achter die mensen hoe dan ook zullen zien, zonder dat ze daarnaar gevraagd hebben.”

Christian heeft een lange weg afgelegd sinds hij onbedoeld zijn carrière in de street art begon. Het startte met het schilderen van zijn dochters gezicht op muren om boodschappen naar zijn dochter te sturen. "Het begon in 2005 met het schilderen van portretten van mijn dochter. Ik ben niet naar de kunstacademie gegaan, maar ik zat op de universiteit om geschiedenis, Duits, Engels en kunst te studeren en ik maakte [street art] voor mijn plezier. Om mijn familie en de mensen op straat blij te maken."

De populariteit van street art is de afgelopen twintig jaar enorm gegroeid. Hoewel deze kunstvorm altijd al heeft bestaan, is het door social media en de internetrevolutie nog groter geworden. Dat het nu zo’n prominente plek in het moderne leven plaatsneemt, is voor Christian geen toeval: “In de jaren nul waren we de eerste generatie van wat wij street art noemen: een combinatie van computer-, internet- en graffiticultuur. En het fascinerende aan deze kunstvorm is dat je invloed kunt uitoefenen op de realiteit en vooral de stad. Je laat kunstwerken achter die mensen hoe dan ook zullen zien, zonder dat ze daarnaar gevraagd hebben.”

Shock en ontzag is niet wat Christian met zijn creaties teweeg wil brengen. Zijn kunst is bedoeld voor de stad en haar inwoners - om de wereld met wat meer vreugde te vullen: "Ik probeer op straat kunstwerken te schilderen die niet echt shockeren, maar eerder positieve emoties, positieve gevoelens en positieve reacties bij mensen oproepen. En om op die manier een beetje van de stad te kunnen veranderen, geeft veel voldoening."

Wat hij als zijn favoriete werk beschouwt? Weer verschijnt er een bescheiden lach op zijn gezicht, terwijl hij achterover in zijn stoel leunt. "Het fresco waar ik het meest trots op ben is zeker de grote blauwe kat van de National Subway in Parijs. Het is een fresco van zeven verdiepingen en daarmee een van de grootste die ik ooit heb gemaakt. Maar wat voor mij het belangrijkst is, is dat dit werk zijn omgeving het meest heeft veranderd en dat het een soort logo voor mij of een symbool van mijn creaties is geworden."

In onze Rider Stories-serie verkennen we perspectieven op woon- en werkgebied in steden en daarbuiten, door de ogen van onze riders.

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof-locatie, en maak vandaag nog een testrit op de VanMoof S3 & X3.
Bestel jouw fiets.