Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Cities & Cycling

Ride with Pride: ‘s werelds langste regenboogfietspad als teken van acceptatie, gelijkheid en veiligheid

Volledig kunnen zijn wie je bent, laten zien hoe je je voelt en trots zijn op je ware ik. Dat is waar het tijdens Pride om draait. En dat gevoel om helemaal jezelf te kunnen zijn, inspireerde de Utrechtse student Elias van Mourik (22). Hij kwam tot het idee om het langste regenboogfietspad ter wereld te maken.

“Deze kleuren symboliseren de acceptatie van mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap, maar ik zie het als de acceptatie van iedereen.”

Elias vond steun voor zijn idee bij Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Samen brachten zij dit initiatief tot leven. Het resultaat? Een 570 meter lang regenboogfietspad op het Utrecht Science Park. “Als ik ergens kom en een regenboogvlag zie, krijg ik het gevoel dat ik welkom ben,” vertelt Elias. “De wereld kan soms een enge plek zijn, dus helpt het om hem in vrolijke kleuren te schilderen.”

De ligging van het fietspad is uiteraard ook van belang. De drie instellingen die meewerkten aan dit initiatief willen hiermee laten zien dat iedereen - studenten en docenten - welkom is om helemaal te zijn wie die is.“Het is heel bijzonder dat dit fietspad als symbool voor tolerantie, diversiteit en inclusiviteit op Utrecht Science Park ligt,” vertelt Elias. “Als student op deze campus, waar duizenden mensen onderdeel van zijn, weet ik hoe moeilijk het kan zijn om 100% jezelf te zijn. Door middel van dit statement wil ik laten zien dat iedereen vrij en trots mag zijn.”

Wat Elias met dit initiatief hoopt te bereiken? “Ik hoop dat dit anderen inspireert om ook actief bij te dragen aan diversiteit en inclusiviteit zodat dit een culturele verandering teweegbrengt.” Bij VanMoof staan we helemaal achter dit idee. Onze Team Lead Recruitment Christian Tran maakt tevens deel uit van VanMoofs interne Pride Group. Hij vindt het belangrijk om meer bewustwording te creeren rondom situaties waar de LGBTQ+ community mee te maken heeft. “Het initiatief van Elias inspireert niet alleen onze generatie, maar alle generaties die met discriminatie te maken hebben gehad. Dit laat ook zien dat we een nieuwe toekomst ingaan. Een toekomst van acceptatie.”

"The world can sometimes be a scary place, so we might as well paint it in beautiful colors to make it less scary.”

Dat mensen zich geaccepteerd voelen, ongeacht wie je bent of liefhebt, staat bij ons hoog in het vaandel. En Pride Amsterdam biedt de perfecte mogelijkheid om hier extra bij stil te staan. Als bedrijf hebben we daarom een Pride Ride georganiseerd, in samenwerking met Pride Sports. Op onze eigen e-bikes fietsen we langs iconische LGBTQ+ locaties door heel Amsterdam. “Tijdens deze rit willen we onze medewerkers wat bijbrengen en stilstaan bij wat er per locatie is gebeurd,“ vertelt Christian.

Ben jij klaar voor een rit op het langste regenboogpad ooit? Het fietspad begint bij Padualaan 97, ter hoogte van het gekleurde gebouw van de Hogeschool Utrecht. Enjoy your ride!

En met een beetje geluk zie je niet alleen een regenboog op de grond, maar ook in de lucht. Net als wij tijdens het opnemen van deze video. ;)