Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Design & Tech

Ride the future: E-shifter

Ride the future: E-shifter

De VanMoof S3 & X3 zijn zo ontworpen dat niets je fietstocht meer in de weg staat. En de unieke E-shifter maakt je rit nog zorgelozer. Je hoeft nu zelfs niet meer na te denken over je versnelling – de E-shifter heeft vier snelheden en werkt naadloos samen met de geïntegreerde Smart Cartridge om je precies op het perfecte moment te laten schakelen. Of je nu een snelle helling opklimt, ontspannen aan het cruisen bent of van een helling racet, de E-shifter zorgt dat je altijd in de juiste versnelling rijdt.

Vroeger was op een fiets schakelen tussen versnellingen nogal een gedoe. Kwetsbare kabels, kleine hendeltjes, open cassettes die steeds opnieuw moesten worden afgesteld… geen wonder dat single-speed fietsen zo populair zijn geworden de afgelopen tijd. VanMoofs nieuwe E-shifter viert de eenvoud van single-speed fietsen, maar geeft je ook de flexibiliteit om verschillende soorten terreinen te ontdekken.

‘We wisten dat als we meer versnellingen wilden toevoegen aan de nieuwe VanMoof S3 & X3, we het hele versnellingsproces opnieuw onder de loep moesten nemen’, herinnert Jean-Paul Nielissen, projectmanager Smart Products, zich nog. ‘Andere e-bikes maken gebruik van traditionele hendel- en kabelversnellingen, maar dan vindt er altijd een ontkoppeling tussen het koppel van de motor en de door jou gekozen versnelling plaats. Als dat fout gaat, rijdt dat niet lekker.’

Dat betekent dat we een compleet nieuwe methode moesten ontwikkelen om van versnelling te wisselen. De E-shifter werkt continu samen met de Smart Cartridge van de fiets om je snelheid te monitoren. Als je het vastgestelde schakelmoment bereikt, schakelt de E-shifter je direct naar een andere versnelling. Zo heb je de voordelen van meerdere versnellingen, zonder in te moeten leveren op je rijervaring. Geïntegreerd en geautomatiseerd schakelen op deze manier is een primeur voor de fietswereld en zal het e-bike-landschap flink op z’n kop gaan zetten.

Natuurlijk kun je de E-shifter helemaal naar jouw wens aanpassen. Open simpelweg je VanMoof app, ga naar de E-shifter-instellingen, en kies daar je eigen aangepaste schakelmomenten. Moet je aan het begin van je fietsrit een hoge brug beklimmen? Stel je schakelmomenten later in, zodat je in een lage versnelling blijft als je begint met fietsen. Kan het jou niet snel genoeg? Stel dan je schakelmomenten eerder in, zodat je zo snel mogelijk je hoogste versnelling bereikt. Geen paniek als je nieuwe instellingen je niet bevallen – met één druk op de knop ga je weer terug naar de standaard-schakelmomenten.

‘Als je in de stad fietst is vier versnellingen de sweet spot’, legt Jean-Paul uit. ‘De vorige generatie Electrified S2 & X2 had een mechanische tweeversnellingsnaaf – genoeg om je benen niet al teveel te belasten tijdens het begin van je rit en je een comfortabele snelheid te bereiken. Door twee nieuwe snelheden toe te voegen, geven we je feitelijk een ‘bergop’- en ‘bergaf’-versnelling, die de fiets echt geschikt maken voor het verkennen van de stad. Hoeveel bruggen of hellingen je ook tegenkomt, vanaf nu heb je alles moeiteloos onder controle.

En net als bij alle andere onderdelen van onze fietsen, hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud. Het hele systeem is omsloten, dus er is niets wat mechanisch afgesteld of gesmeerd hoeft te worden. Ondanks de geavanceerde technologie is de E-shifter zo ontworpen dat hij naadloos opgaat in het dagelijks gebruik. Hoe of waar je ook rijdt, de E-shifter doet het harde werk voor je – jij hoeft alleen van je rit te genieten.

Schakel naar de hoogste versnelling met de nieuwe elektrische VanMoof S3 & X3 en boek vandaag nog je proefrit.

Peter Gigg

Over deze auteur

Peter Gigg is VanMoof's resident Brit. He enjoys writing, running, and remaining in the EU.