Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Inside VanMoof

One giant leap: an interview with Pascal Duval

What the F(rog)? Onze nieuwste campagnefilm zorgt voor flink wat reuring met een vriendelijke amfibie op de VanMoof S3 & X3 in een psychedelische droomwereld. Na de sensationele 'Reflections' legt Creative Director Pascal Duval uit waarom het tijd is om een sprong in de toekomst te wagen.

Allereerst, waarom die kikker?

Met deze film hebben we onszelf uitgedaagd om verder te kijken dan de traditionele fiets- en tech-reclames. We zien deze producten vaak op een erg koude, mannelijke manier gepresenteerd. Ik snapte dat nooit zo. Iedereen kan fietsen, dus waarom zou je je richten op zo'n kleine groep mensen? Tegelijkertijd wilden we de impact die fietsen op het milieu hebben vieren. De kikker vertegenwoordigt dat gevoel. Het is de speelse, positieve relatie met de natuur die ons stimuleert om de fiets te pakken. Het is een apart beeld, maar het intrigeert. Het roept vragen op, en laat je over nieuwe antwoorden nadenken.

Waarom is de nieuwe boodschap ‘ride the future together’?

Dat concept is voortgekomen uit onze laatste campagne, 'Time to Ride the Future'. Dat was een veel simpelere call-to-action, die een gevoel van individuele urgentie gaf. Het sloot aan bij het gevoel dat veel mensen aan het begin van de pandemie hadden - het gevoel dat we onze 'oude manieren' op een nieuwe manier gingen bekijken en anders aan wilden pakken. De pandemie is niet verdwenen, maar we zien dingen nu weer in een nieuw perspectief. ‘Ride the Future Together' is een veel breder statement, voor een breder publiek. Deze nieuwe film gaat niet over het afbreken van het verleden, maar over de toekomst in gaan met een nieuwsgierige, positieve instelling. Als we dat allemaal samen doen, kunnen we de wereld echt veranderen.

En dat soort verandering vindt nu al plaats. Kijk maar naar de Champs-Élysées in Parijs. Dit file-icoon wordt omgetoverd tot een prachtige tuin waar iedereen van kan genieten. Als we die mentaliteit kunnen omarmen, als we allemaal samen onze verantwoordelijkheid kunnen nemen, dan kunnen we onze steden voor altijd verbeteren. Het hoeft niet super-serieus te zijn. Ik denk dat het effectiever is als we dat samenhorigheidsgevoel op een speelse manier omarmen.

Hoe is het idee ontstaan?

Het concept is echt ontstaan uit de fiets zelf, en de manier waarop deze is gebouwd. Mijn eerste schetsen waren gebaseerd op de kleinste onderdelen van de fiets en laten zien hoe zelfs een klein schroefje een positieve kracht kan zijn voor de vooruitgang. In de uiteindelijke film zitten nog steeds elementen van dat concept, maar we realiseerden ons al snel dat het idee veel sterker werd als onze boodschap voorbij de fiets zelf ging - voorbij VanMoof zelf.

Vanuit daar zijn we begonnen met het introduceren van meer psychedelische, meer trippy elementen. De fiets wordt een soort caleidoscopische lens met bloeiende bloemen die voor je exploderen. Het is allemaal erg abstract, maar het is nog steeds heel simpel. En het is leuk! Dat is iets wat we nooit moeten onderschatten. Fietsen hebben niet alleen een positieve invloed op het milieu, ze geven je een goed gevoel, zowel mentaal als fysiek. Om echt een verschil te maken, moeten we al deze voordelen samen vieren.

Wat hebben de partners van The Mill aan het project bijgedragen?

The Mill is een van de beroemdste CGI-productiebedrijven ter wereld, gespecialiseerd in alles van muziekvideo's tot volledige speelfilms. Hun track record is behoorlijk indrukwekkend, dus we wisten dat ze letterlijk alles tot leven zouden kunnen brengen wat we maar zouden bedenken. Dat niveau van expertise werkt heel stimulerend, maar het is ook nogal intimiderend. Het gevaar bestaat dat iets wat je in je hoofd ziet er niet zo goed uitziet als het tot fotorealistisch leven wordt gebracht - vooral als het een kikker is die op een elektrische fiets zit.Maar achteraf gezien hoefden we ons nergens zorgen over te maken. Zelfs in zo'n relatief kort tijdsbestek, stonden we versteld van hun werk. In elk stadium kon je zien dat de renders steeds levensechter werden, tot ze er in het laatste stadium hyperreëel uitzagen. De CG-modellen van de fiets en de kikker waren bizar; je kon ze opblazen tot de grootte van een billboard en nog steeds nieuwe details ontdekken, texturen die je bijna kon aanraken. Dat is extra belangrijk bij dit soort semi-surreële beelden - het gevoel dat het een tastbaar object is, wat in een fysieke ruimte bestaat. Het maakt alles veel echter.

Hoe past de soundtrack erbij?

Dat is eigenlijk hetzelfde gegaan als bij 'Reflections', waar het Diana Ross-nummer de inspiratiebron is voor het hele concept. Deze keer was het The Turtles' Happy Together. Het is zo'n bekend nummer dat ik wist dat we het nooit zouden kunnen gebruiken, maar het bezit een soort dromerige positiviteit, die ik ook in deze film wilde brengen. Zonder al te sentimenteel te worden, zorgt fietsen ervoor dat we ons samen gelukkiger voelen. Het verbetert de wereld voor iedereen.

Het nummer dat we gekozen hebben kwam een paar jaar geleden uit, maar het klinkt alsof het uit dezelfde jaren '60 komt. Het heeft dezelfde warme, tijdloze kwaliteit, die de boodschap nog sterker maakt. Omdat de CG-visuals er zo echt uitzien, kun je er over 5-10 jaar naar kijken en zou het je nog steeds hetzelfde gevoel geven, dezelfde relevantie. Dat is het hele punt. We weten dat verandering niet van de ene op de andere dag gaat plaatsvinden - maar als we deze energie naar de toekomst kunnen dragen, zullen we de voordelen overal om ons heen gaan zien.

Peter Gigg

Over deze auteur

Peter Gigg is VanMoof's resident Brit. He enjoys writing, running, and remaining in the EU.