Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Inside VanMoof

New day dawning: Lauren Egen van Builders Club over het ontwerpen van levensechte reflecties

New day dawning: Lauren Egen van Builders Club over het ontwerpen van levensechte reflecties

Voor Lauren Egen is het laten smelten van een volledige auto dagelijkse kost. Ze vertelt hoe Builders Club tijdens het maken van de nieuwste video van VanMoof de grenzen van de werkelijkheid heeft opgezocht.

Hoe gaat een project als dit van start?

We werden door VanMoof benaderd voor de S3 & X3 lanceercampagne, waarbij we een manier moesten vinden om de nieuwe e-bikes tot leven te brengen. Met alles wat er inmiddels gebeurd is voelt het een eeuwigheid geleden, maar het is nog maar een paar maanden geleden dat we aan het proces begonnen. In eerste instantie kozen we voor hyperrealistische visualisaties om alle functionaliteiten van de fietsen te laten zien, terwijl we ook de ‘Time to ride the future’-leus ontwikkelden. Die hebben we later ook in de commercial verwerkt.

In een eerdere versie van de video speelden we ook met andere elementen die je kent van een traditionele autoreclame. Maar naarmate de situatie rondom het coronavirus zich verder ontwikkelde, moesten we een stap terugdoen en de video iets aanpassen om ervoor te zorgen dat het zo gepast en relevant mogelijk was. Onze oprichters en creative directors Jonas en Julien hebben de treatments samen met Pascal van VanMoof aangepast. Pascal legde de focus op het thema ‘reflecties’, dat vanaf toen de leidraad vormde voor het project.

Hoe hebben jullie het concept doorontwikkeld?

Hoewel de elementen in de loop van het proces veranderden, lag de focus altijd op deze centrale 'evolutie' van auto naar fiets. In eerste instantie waren we op zoek naar iets destructievers, waarbij de auto op verschillende manieren uit elkaar werd gescheurd. Maar we waren ons er ook van bewust dat we het niet te agressief of moralistisch moesten maken. We wilden mensen die autorijden niet direct bekritiseren, omdat bijna iedereen autorijdt. Toen we ons op het thema van de reflecties focusten, werd de toon meer beschouwend van aard. Het ging meer over terugblikken en ons bezinnen op het soort toekomst dat we willen.

Is het creatieve proces anders als je met CGI werkt?

Bij de Builders Club staat veel ons werk tussen de werkelijkheid en onwerkelijkheid in – we spelen met die grens. Wat het project ook is, we proberen altijd iets nieuws te creëren, iets wat mensen nog nooit hebben gezien. Dat doen we door te spelen met elementen die surrealistisch aanvoelen, waardoor je gaat twijfelen aan dat wat je ziet. In plaats van aan de oppervlakte te blijven neemt het je mee de diepte in.

Daarna is het proces hetzelfde als bij ieder ander creatief project. Na de opdrachtbeschrijving richt het hele team zich op het treatment en bundelen we onze kennis om te kijken hoe we het concept het beste kunnen benaderen. Vervolgens maken we een eerste schets met behulp van wireframes, om de timings en shots uit te werken. En van daaruit vertalen we het naar het 'echte' CGI-stadium, en verfijnen we alles vanuit daar. Deze productie was volledig in-house, dus ons team hier in Londen heeft alle art direction en rendering verzorgd.

Hoe houd je dingen behapbaar terwijl je de grenzen van de werkelijkheid opzoekt?

Ik vind het belangrijk dat je dingen binnen een referentiekader plaatst, dat je er altijd aspecten in verwerkt die refereren naar de echte fysieke wereld. Natuurlijk is er niets realistisch aan het in een paar seconden laten smelten van een auto, maar door ervoor te zorgen dat de texturen op een pseudo-realistische manier bewegen, roepen we een bepaalde reactie op bij de kijker. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de context waarin de gebeurtenissen plaatsvinden, zodat het voelt alsof dit alles in een geloofwaardige omgeving gebeurt. Zolang de belichting en de fysieke aspecten kloppen, kun je snel iets als echt accepteren en word je niet meegesleept door het fictieve karakter van de effecten. En we hebben deze surrealistische effecten natuurlijk gecombineerd met 'reflecties' van echte beelden van druk verkeer en volgepakte metro's. Die visuele aanwijzingen houden de surrealistische beelden in toom, zodat je, zelfs als je iets ziet dat niet kan, begrijpt hoe het zich verhoudt tot de echte wereld.

Ben je ooit van plan geweest om een voice-over te gebruiken?

We hebben tijdens onze eerste creatieve sessies inderdaad met het idee gespeeld. Maar we wisten ook dat als we een liedje zouden vinden met geweldige teksten die voor zichzelf spraken, het niet nodig zou zijn om alles nogmaals uit te leggen met voice-over. En het nummer dat we uiteindelijk vonden was zo perfect dat we niet meer achterom hebben gekeken. De kans op een 'nieuwe dag', de boodschap van het nummer, is precies het soort toon dat we met deze video wilden aanslaan. Het houdt het midden tussen melancholie en positiviteit, zonder met het vingertje te wijzen of moralistisch te zijn.

Hoeveel mensen zijn er betrokken bij een project als dit?

Ons team bestond uit drie creative artists, ikzelf als creatief producent en Julien als creatief directeur. Het klinkt als een heel klein team, zeker als je het eindresultaat ziet. Maar als je zo'n duidelijk verhaal hebt, kan het soms efficiënter zijn om met een paar sleutelfiguren te werken in plaats van alles te delegeren over een groter netwerk. En met zo'n krappe doorlooptijd en het feit dat iedereen op afstand moest werken, zorgt een kleiner team voor minder problemen met communicatie en eventueel tijdverlies. Dit team vormde eigenlijk de perfecte samenstelling voor deze opdracht, iedereen kon zich volledig op zijn of haar vakgebied richten.

Was dit je eerste project tijdens de lockdown?

Dat klopt, dat betekende dat we ook nog een andere uitdaging moesten trotseren: de nieuwe manier van werken. Gelukkig kan door de aard van ons werk alles op afstand worden gedaan, behalve dat de renderfarm zich op in het kantoor bevindt – daardoor voelde het alsof die een soort collega was waarmee we af en toe moesten inchecken. Ons team is echter erg flexibel en we zijn gewend om met freelancers van over de hele wereld te werken, dus het vormde niet een hele grote stap voor iedereen om vanuit huis te werken. Er was niets dat onze mogelijkheden beperkte of wat de video op een negatieve manier heeft beïnvloed.Hoe heeft COVID-19 het project beïnvloed?

Is dit een 'corona'-commercial?

Pascal wist altijd heel goed wat voor verhaal hij wilde vertellen, zelfs voordat het virus zo groot werd als nu. Het is dus in zekere zin geen directe reactie op COVID-19, maar het virus geeft wel meer gewicht en betekenis aan het verhaal dat we vertellen. Het idee van groenere steden en schonere lucht is iets wat zich nu al voltrekt, en meer mensen gaan op zoek naar slimmere manieren om van A naar B te komen. Tijdens de lockdown hebben we veel tijd gehad om na te denken over onze manier van leven, en het zou jammer zijn als we dezelfde fouten opnieuw zouden maken. De identiteit van VanMoof is zo toekomstgericht dat het goed aansluit op de situatie die het virus heeft gecreëerd. Het ging altijd al om het werken aan een betere wereld en een duurzamere toekomst, en deze tijd benadrukt de noodzaak daarvan meer dan ooit.

Lees hier meer over de nieuwste video van VanMoof, of boek vandaag nog een proefrit op de nieuwe VanMoof S3 & X3.

Peter Gigg

Over deze auteur

Peter Gigg is VanMoof's resident Brit. He enjoys writing, running, and remaining in the EU.