Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Inside VanMoof

In gesprek met Tobias Fouracre: de mastermind achter onze laatste film

Onze laatste film, Hard Times for Super Thieves is een mockumentary met drie ‘ervaren dieven’ – allemaal erg getalenteerd in het stijlvol stelen van waardevolle spullen. Maar met de antidiefstaltechnologie en Peace of Mind-dekking van onze e-bikes liepen zij tegen de muur. In de film vertellen ze openhartig in de camera over hun herhaaldelijk mislukte pogingen om een van onze e-bikes te stelen.

We spraken met onze Creative Director Colin Cornwell en toonaangevende Britse animator Tobias Fouracre – bekend van zijn werk aan films als Fantastic Mr. Fox en Isle of Dogs – over het idee achter Super Thieves, en hoe het is om drie karakters van klei in stop-motion te filmen.

Colin, kun jij ons iets vertellen over Hard Times for Super Thieves? Een speelse, humoristische manier om fietsendiefstal en fietsbeveiliging onder de aandacht te brengen, is nogal ongebruikelijk. Waarom kozen jullie hier voor?

C: Het concept is ontstaan uit onze wens om te praten over veiligheid en beveiliging van fietsen - een van de grootste drempels van mensen om op regelmatige basis te fietsen. Natuurlijk is het niet specifiek een leuk onderwerp om over te praten - niemand vindt het fijn als z’n fiets gestolen wordt. Maar we merkten dat het al snel te serieus en te technisch wordt wanneer we de innovaties, die nodig zijn om fietsen te beschermen, willen bespreken.

Het leuke aan deze film is dat het onze antidiefstalbeveiliging vanuit een totaal andere kant laat zien. Namelijk vanuit het perspectief van deze drie “superdieven” en die zijn daar perfect voor: ze zijn in staat om de meest waardevolle spullen te stelen, alles te hacken of elk slot te kraken - maar het lukt ze niet om onze fietsen te stelen.

En waarom een stop-motionanimatie?

C: Een stop-motionanimatie voelde als een aantrekkelijke manier om die speelsheid tot leven te brengen. Plasticine heeft iets onschuldigs. Het is handgemaakt en ruw – het is bescheiden. Ik houd ervan dat je de vingerafdrukken in het klei ziet en dat het niet perfect gevormd is. Deze wijze stelde ons in staat om op een luchtige manier over diefstal te praten.

“Het concept is ontstaan uit onze wens om te praten over veiligheid en beveiliging van fietsen - een van de grootste drempels van mensen om op regelmatige basis te fietsen.”

Wat van het Super Thieves concept sprak jou aan als director, Tobias?

T: De interviewsetting sprak me direct aan. Stop-motion zit vaak vol actie met personages die voorbij springen – maar persoonlijk vond ik die intieme momenten als personages begonnen te praten veel interessanter en uitdagender. En wanneer het acteren op een juiste manier is neergezet, kan een publiek echt geboeid raken. Toen ik het script voor het eerst zag, was ik meteen geinteresseerd.

Waar kwam het idee voor de personages vandaan?

C: Ze hebben zich ontwikkeld tot de perfecte vijand voor de drie belangrijkste veiligheidsfeatures van onze fietsen en onze huidige Peace of Mind-aanbieding. Het hoofdonderdeel is onze antidiefstaltracking, wat ervoor zorgt dat onze Bike Hunters een gestolen fiets kunnen opsporen en terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar. We wilden bijvoorbeeld een personage creëren die waardevolle kunst kan stelen en laten verdwijnen – maar de ingebouwde tracking in VanMoof e-bikes geven haar geen enkele kans.

Waarom waren onze superdieven interessant om te animeren voor jou, Tobias?

T: Ze verschillen allemaal erg van elkaar, dus dat is goed. Ik had gelijk wat ideeën voor Meester Slotkraker: hij moest een kruising zijn van Terry Thomas en Salvador Dali. Bij de Internationale kunstdief had ik niet gelijk een beeld, maar het VanMoof-team wel. Deze hele vorming van karakters was een samenwerking tussen ons allemaal.

Hoe ziet het creatieve proces eruit bij het produceren van een stop-motion film?

T: Veel mensen zullen bij het maken van stop-motion misschien denken dat er een eenzaam persoon in een donkere kamer kleine poppen en decors zit te maken om dat te animeren. Dat is niet zo - er is een heel team, net als een liveaction-film. Je hebt een cameraman, een camera-assistent en zelfs een team dat de poppen maakt. Dat team is ook weer opgesplitst in heel veel verschillende afdelingen. Zo heb je mensen die stoffen maken, beeldhouwers en mensen die de armaturen bouwen - dat is het skelet van de pop.

We hoorden dat je elke scène eerst zelf hebt geacteerd - modelleer je meestal zelf de bewegingen van de poppen?

Ja, dat wordt steeds gebruikelijker deze dagen, want we kunnen onszelf filmen voordat we het in onze software zetten. Als je aan het animeren bent, kun je de liveaction-beelden zien die je van jezelf hebt gemaakt. In een baan als deze waar het resultaat erg belangrijk is, werkt het perfect om jezelf te filmen.

Hoe groot zijn de poppen? En waar zijn ze van gemaakt?

Meester Slotkraker was 14 centimeter lang, dat zijn ze meestal. De poppen zijn gemaakt van verschillende materialen. Er zijn plasticine delen voor de ogen en monden, maar de rest van de hoofden is gemaakt van hars. De handen zijn van siliconen, de kleren van echte stoffen, en ze hebben allemaal een kogelgewricht in zich.

Wat zijn de lastigste delen van het proces die gepaard gaan met het creëren van dat detailniveau?

Ik denk dat lip sync van een plasticine-animatie het moeilijkste deel van het proces is. In vijf dagen opnemen, betekent dat we niet lang de tijd hadden om de poppen te maken. In plaats van een enorme set vervangende monden voor te bereiden, hielp ik mee met beeldhouwen. Het voelde een beetje alsof ik aan de frontlinie stond.

En hoe lang duurde het opnemen van deze één minuut durende film?

We hebben vijf dagen gedraaid. Ik deed wat rekenwerk en dacht toen: "Ok, dat is ongeveer acht seconden per dag. We hebben dan twee animatoren nodig om er vier seconden per dag van te maken." Dus voor Super Thieves, was het vier seconden per dag - wat vrij veel is.

“Een film is nooit af. Op een punt moet er iemand zijn die zegt: "Stop, je kunt niet meer doen." Maar je zou er eigenlijk altijd aan kunnen blijven werken.”

En hoe zit het met de VanMoof S3 miniatuur? Het is zo realistisch! Is die ook gemaakt van plasticine?

Nee, die was 3D-geprint. Omdat de fiets zo’n belangrijk onderdeel van deze commercial is en het natuurlijk het product zelf is, moest het er wel realistisch uitzien. Het is met de hand gespoten. Ze moesten de spaken zelf creëren, dus dat was het moeilijkste om die fiets te maken.

En als laatste grote vraag: ben je blij met het eindresultaat?

Ik ben heel blij. Het is briljant. Ik vind het te gek om de eenvoud van de studio te zien en hoe de personages interactie met de fiets hebben. We hadden allemaal moeite om de video in te korten, zodat deze uiteindelijk een minuut duurde. Maar ik denk dat dat bij alle films een uitdaging is en dat je oneindig door kunt blijven editen, nietwaar? Een film is nooit af. Op een punt moet er iemand zijn die zegt: "Stop, je kunt niet meer doen." Maar je zou er eigenlijk altijd aan kunnen blijven werken.

Wil je het eerste jaar van jouw driejarige Peace of Mind Diefstal- en/of Onderhoudsdekking gratis krijgen? Shop de VanMoof S3 of X3 nu, voeg jouw gekozen dekking toe aan je winkelwagen en de korting wordt automatisch verrekend. Aanbieding geldig tot 31 maart.

Shop de VanMoof S3 of X3

Ontdek Peace of Mind