Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Inside VanMoof

De waarheid doet pijn Hoe VanMoof werd geweerd van de Franse televisie

Vanaf het begin af aan was het doel van onze nieuwe commercial om mensen aan het denken te zetten en hen inspireren tot nieuwe ideeën. De Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité (ARPP) heeft echter bepaald dat de commercial niet in Frankrijk mag worden uitgezonden, omdat de video volgens hen ‘een angstklimaat creëert’. Een reclamespotje van dertig seconden met een smeltende auto, is dat nu echt te provocerend voor de Franse tv?

Laten we deze beslissing eens bekijken in een bredere context. Speciaal voor degenen die zich nog niet in de wereld van e-bikes bevinden, geeft onze 'Reflections'-video een melancholische blik op het vervoer van het verleden, waarin razendsnelle snelwegen en volgepakte metro's weerspiegeld worden in de carrosserie van een auto. A new day is dawning kondigt de soundtrack aan, terwijl de glanzende oppervlakken langzaam vervormen en smelten tot een poel van vloeibaar metaal. Wat er in de plaats van die auto komt laat zich makkelijk raden - voordat de video op zwart gaat knippert de VanMoof S3 in beeld.

Het is een prachtige serie beelden, en een krachtig woordeloos statement over onze toekomst. Door de beeldtaal van een autoreclame om te draaien, wordt de aandacht gevestigd op een wereld waarin mensen zich vrij voelen om een ander soort vervoersmiddel te kiezen. Een keuze die niet alleen henzelf, maar ook hun omgeving ten goede komt. Helaas stelt het zelfregulerende ARPP echter dat bepaalde delen van de video ‘de autosector een slechte naam geven [...] en ze een angstklimaat creëren’. De instantie heeft het uitzenden van de commercial op Franse televisie verboden.

Gezien het feit dat de raad van bestuur onlangs heeft beloofd een duurzamer beleid te gaan voeren, is deze beslissing moeilijk te rechtvaardigen. En de beslissing is vooral vreemd als je je bedenkt dat de gereflecteerde beelden niet speciaal voor deze commercial zijn gemaakt - het is allemaal archiefmateriaal van de openbare ruimte, die toegankelijk is voor iedereen. Als alledaagse beelden van de wereldwijde verkeerssituatie een ‘angstklimaat’ creëren, zou iemand misschien eens moeten proberen om iets te veranderen aan die wereld. Je weet wel... door alternatieve vervoersmiddelen aan te bieden. Of zoiets.

Het is niet de eerste keer dat de beslissingen van de ARPP als controversieel worden beschouwd. Eerder dit jaar weerde de instantie een campagne van Greenpeace, waarin de stichting oproept tot klimaatactie. De beelden van smeltende ijskappen werden blijkbaar gezien als ‘te politiek’ voor metroreizigers in Parijs. Ook een serie billboards van Médecins du Monde werd geweerd. De billboards, die de astronomisch hoge kosten van essentiële geneesmiddelen onder de aandacht brengen, werden verboden vanwege het ‘risico op negatieve reacties van farmaceutische bedrijven’.

Kun je al een patroon ontdekken? We zijn geen samenzweringstheoretici, maar de ARRP heeft de neiging om bedrijfsbelangen te verkiezen boven het steunen van zinvolle maatschappelijke verandering. En hun verbod op onze commercial komt precies op het moment dat de Franse auto-industrie in de problemen zit. De autoverkoop staat op instorten en de Franse regering heeft noodgedwongen een herstelplan van 8 miljard euro moeten invoeren om de sector overeind te houden.

Tegelijkertijd wakkert de vraag naar e-bikes aan door de strenge sociale afstandsregelgeving. Nu de fiets wordt gezien als betrouwbaardere vervoersoptie dan het openbaar vervoer, lanceren Parijse stadsplanologen nieuwe fietsinitiatieven en hebben ze 300 miljoen euro uitgetrokken voor nieuwe fietsinfrastructuur.

Autofabrikanten zijn dus terecht bang voor deze gedragsverandering. Daarbij hebben de reuzen van de auto-industrie nog steeds de middelen en financiële slagkracht om om te lobbyen bij regelgevende instanties zoals de ARPP. Alles bij elkaar zou het zomaar kunnen verklaren waarom er tot nu toe wereldwijd nog nauwelijks fietscommercials zijn uitgezonden. Maar nu deze marktwurggreep steeds losser wordt, is het slechts een kwestie van tijd totdat er andere stemmen te horen zijn. Inderdaad: there’s a new day dawning.

Lees hier meer over VanMoofs nieuwe commercial, of boek vandaag nog je proefrit op de nieuwe VanMoof S3 & X3.

Peter Gigg

Over deze auteur

Peter Gigg is VanMoof's resident Brit. He enjoys writing, running, and remaining in the EU.