Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Inside VanMoof

Building the Future: Door data gedreven

Building the Future | Door data gedreven

Met VanMoof Rides heb je al jouw ritten in je broekzak. Developer Joost introduceert de nieuwste functie van onze app en verkent de mogelijkheden voor de toekomst.

Ik werk nu bijna een jaar bij VanMoof en Rides is vanaf het begin mijn belangrijkste focus geweest. Het is echt de moeite waard om zo'n project te zien groeien, vanaf de eerste schetsen en prototypes tot aan de uiteindelijke release. Daarnaast is het bijzonder om aan een project te werken waarbij ik niet alleen maar achter mijn bureau zit - ik heb het project zelf uitvoerig getest in Amsterdam.

Tijdens het rijden sturen de motorsensoren snelheidsgegevens naar je telefoon via de interne Smart Cartridge. De VanMoof-app stuurt deze informatie vervolgens door naar onze backend servers, die dit combineren met je rijtijd om de afstand te berekenen. Dit wordt vervolgens teruggestuurd naar je telefoon wanneer je je rit hebt beëindigd. Op deze manier hebben we geen toegang tot je locatie nodig, en slaan we geen potentieel gevoelige gegevens op op onze servers - het is allemaal anoniem, en wordt in real time berekend.

Rides is een functionaliteit waar onze fietsers al heel lang om vragen. We luisteren altijd naar onze community voor wensen en inspiratie, maar het bouwen van een dienst als deze was complexer dan het klinkt. We hadden de ritten makkelijk kunnen volgen met de GPS van je telefoon, maar we wisten ook dat we elke functionaliteit af moesten wegen tegen de bescherming van de privacy van onze fietsers.

Vanaf het begin van het project vroegen we onszelf af: ‘Welke waarde voegt dit toe aan de VanMoof-ervaring?’ Als je een nieuwe functie aan een product toevoegt, is dat echt een belangrijke overweging. We wisten al dat onze fietsers graag inzicht en informatie willen hebben in hun dagelijkse gedrag - mensen houden allerlei gegevens bij op hun telefoon en draagbare apparaten. Wij zochten naar een manier om fietsgegevens zo toegankelijk en interessant mogelijk te maken.

Rides werkt op opt-in basis, en het is zo ontworpen dat we geen toegang hebben tot de locatie van je fiets. De gegevens die we verzamelen zijn 'onschuldig', wat betekent dat deze niet voor verkeerde doeleinden gebruikt kunnen worden. Sommige fietsers wilden graag hun ritten op een kaart kunnen zien, maar vanwege de privacybezwaren is dat is niet iets wat we van plan zijn toe te voegen. Ook kun je de gegevens van andere fietsers niet zien - tenzij je ervoor kiest om ze te delen natuurlijk.

In dit stadium kunnen we je alleen nog maar wat hints geven over de toekomstige functionaliteiten van Rides. Het is leuk om te zien hoe ver je rijdt - vooral als je de overstap hebt gemaakt van de auto of het openbaar vervoer - maar we kunnen deze gegevens bijvoorbeeld ook gebruiken om de prestaties van je fiets over langere tijd bij te houden, of we zouden kunnen voorspellen hoe lang je nog kunt fietsen met je huidige oplaadniveau.

We willen je gegevens voor jou toegankelijk maken, maar we willen ze ook zo leuk mogelijk maken. In de nabije toekomst voegen we meer inzichten toe aan de Rides tab - we feliciteren je met je langste ritten, of geven je kleine beloningen voor bepaalde rijprestaties. Natuurlijk willen we je niet overspoelen met meldingen, dus we moeten proberen hier een balans in te vinden. Ik denk ook dat het heel waardevol kan zijn om gegevens op stadsniveau te vergelijken. Het toevoegen van competitieve elementen, zoals Strava doet, heeft niet onze voorkeur. We kunnen deze informatie echter wel gebruiken om te laten zien hoe onze fietsers de wereld echt aan het veranderen zijn.

De VanMoof S3 & X3 transformeren steden over de hele wereld. Maak een testrit en ervaar de toekomst zelf.

Peter Gigg

Over deze auteur

Peter Gigg is VanMoof's resident Brit. He enjoys writing, running, and remaining in the EU.