Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Inside VanMoof

Achter de deuren van de werkplaats: een dag uit het leven van een VanMoof Bike Doctor

Achter de deuren van de werkplaats: een dag uit het leven van een VanMoof Bike Doctor

Heb je je ooit afgevraagd hoe een dag uit het leven van een Bike Doctor eruitziet? Of welke expertise je moet hebben om alles te repareren, van smart-unit's tot piepende remmen? We spraken met een van onze Bike Doctors, Badi Reitz, over zijn dagelijkse bezigheden in de werkplaats en hoe hij bij VanMoof terechtkwam.

Amsterdam moet wel de schilderachtigste stad van Europa zijn. Oké, we zijn misschien bevooroordeeld omdat we hier geboren en getogen zijn, maar met die eindeloze grachten, straten met kinderkopjes en – onze all time favorite – fietsen om elke straathoek, is de stad het perfecte decor voor elke foto. Buurten als Amsterdam-Noord en Houthavens bieden bezoekers een unieke kant van de stad die je niet zult vinden in het gemiddelde reisboek en die perfect te verkennen zijn met een rappe e-bike.

En het zijn niet alleen de brouwerijen en zwemplekken die Houthavens een pitstop waard maken. Hier bevindt zich ook onze Amsterdam West Service Hub –en hier begint onze Bike Doctor Badi zijn werkdag. Badi groeide op in Mongolië en verhuisde vervolgens naar Israël om te werken bij een NGO – van daaruit verhuisde hij naar Amsterdam voor zijn bachelor studie sociologie en antropologie. We stelden Badi een paar vragen om meer te weten te komen over hoe zijn liefde voor de stedelijke omgeving hem naar VanMoof had gebracht.

Badi, ben je altijd al geïnteresseerd geweest in fietsen?

"Ik heb altijd interesse en gevoel gehad voor techniek – in mijn jeugd repareerde en onderhield ik de motorfiets van mijn vader en die van mezelf en werkte ik ook aan auto 's. De enige fietsen waar ik mee in aanraking kwam, waren de fietsen van mijn vrienden. Ik heb ook altijd interesse gehad in antropologie en sociologie, waardoor ik hier in Amsterdam ben gaan studeren. Mijn diploma heeft me ook inzicht gegeven in de bedrijfsstructuur van VanMoof, de problemen waarmee we op de werkvloer te maken krijgen en hoe mijn rol anderen beïnvloedt. Ik heb me nooit door mijn rol laten inperken bij wat ik kan. Zolang ik leer, ben ik blij – en je leert altijd iets nieuws bij VanMoof.”

"Wanneer ik aan een fiets werk, merk ik vaak dat ik de fiets vermenselijk en bijna vraag: "Wat is de diagnose?" en hoe bizar het ook mag klinken, we benaderen de fietsen op dezelfde manier als een arts een patiënt benadert.”

Hoe ziet een dag uit het leven van een Bike Doctor eruit?

“We hebben een ochtend- en een middagdienst om ervoor te zorgen dat we zo veel mogelijk fietsen zo efficiënt mogelijk op de weg kunnen houden. Om te weten te komen wat er mis is met een fiets, verdelen we ze onder in categorieën: blauw betekent mechanische reparatie, roze betekent snelle reparatie (zoals lekke banden) en geel is voor ongelukken. We kiezen een kleur en gaan dan aan de slag! Wanneer ik een fiets kies, merk ik vaak dat ik de fiets vermenselijk en bijna vraag: "Wat scheelt eraan?" en hoe bizar het ook mag klinken, we benaderen de fietsen op dezelfde manier als een arts een patiënt benadert.”

Wat maakt het werken bij VanMoof zo bijzonder?

“Ten eerste, en het klinkt misschien wat klef, maar dat zijn mijn collega's. Ik werk in een ongelooflijk team unieke mensen van over de hele wereld en het doet altijd pijn als iemand vertrekt. Ten tweede, en dit is een eerbetoon aan het R&D team, maar er is altijd wel iets spannends aan de hand om de hoek bij VanMoof. Het feit dat we een rudimentair concept als de fiets hebben genomen en hebben nagedacht over hoe we het slanker en slimmer kunnen maken, is altijd iets dat me fascineert aan VanMoof. We hebben de afgelopen jaren wat moeilijkheden gekend, maar ik ben blij om te zien hoe we als bedrijf, dat vastbesloten is om de straat te heroveren, de nodige veranderingen en ontwikkelingen doormaken om elke nieuwe fiets beter te maken dan de vorige. Ik kijk ernaar uit om de S5 en A5 een beetje beter te leren kennen als ze eenmaal op straat rondrijden."

Wat zijn de drie belangrijkste vaardigheden voor een Bike Doctor om succes te hebben?

“Nou, ik zou altijd zeggen dat je naar alle VanMoof-fietsen moet kijken alsof je nog nooit een fiets gezien hebt. Je eerdere ervaring met fietsen kan je beletten om echt te begrijpen hoe VanMoof de revolutie op twee wielen heeft aangepakt. Bij het repareren van een auto, een keukenkastje of een skateboard diagnostiseer je een bepaald probleem en kom je vervolgens met de oplossing – ik zie geen verschil met de manier waarop we fietsen benaderen. Zolang je open, nieuwsgierig en bereid bent om te leren, ben je op weg een geweldige Bike Doctor te worden."

Interesse om zelf Bike Doctor te worden?
Solliciteer hier!

Heeft jouw fiets wat extra liefde nodig?
Maak hier een onderhoudsafspraak