Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Cities & Cycling

Fietsend de winter door:drie tips voor een winterproof rit.

Fietsend de winter door: drie tips voor een winterproof rit.

Baby, it's cold outside! Je vraagt je misschien af of je ook in de winter op je e-bike kunt rijden. Dan hebben we goed nieuws voor je: onze uitvoerig geteste city bikes zijn niet bang voor wat slechter weer. Het zijn niet voor niets de beste elektrische fietsen voor de winter. Dat gezegd hebbende doet je VanMoof het wel op z’n best in die koude wintermaanden als je ‘m wat extra liefde geeft. En als die hard VanMoof-rider ben je altijd in om de fiets in plaats van de auto te pakken, toch? We delen drie tips om je e-bike ‘s winters in perfecte staat te houden.

1. Keep it clean.

Jouw e-bike voorbereiden op de winter? Twee woorden: zeep en water.

Onze eerste tip om je e-bike ‘s winters veilig en in vorm te houden is om je fiets schoon te maken na een modderige rit. Modder maakt je fiets niet alleen vies, het bevat ook zout. En hoewel je VanMoof gebouwd is met zoveel mogelijk aluminium en roestbestendige onderdelen, zijn sommige onderdelen iets gevoeliger voor zout en gruis dan andere. Gebruik je jouw fiets dagelijks? Maak ‘m dan wekelijks even schoon met wat water en zeep. Onze Bike Doctors raden ook aan om eens per maand je ketting te smeren met de olie die in je toolbox zit.

2. Keep it calm.

Hoe zorg je ervoor dat je e-bike veilig genoeg is voor een rit in de winter?

Vraag jij je af of je verschillende banden nodig hebt in de wintermaanden? Of dat het wel veilig is om op je e-bike te rijden als de omstandigheden niet ideaal zijn? Ons advies is om het wat rustiger aan te doen en wat langzamer te rijden dan je normaal gesproken doet. Ja, ook als je een ervaren snelheidsduivel bent. Het is geen verrassing dat sneeuw en ijs ongelukken kunnen veroorzaken en zelfs op een een tweewielaangedreven beest als de VanMoof S3 & X3, is het veel veiliger om die scherpe bocht in een gematigder tempo te nemen. En dat niet alleen, je maakt je rit ook comfortabeler doordat je zo de gevoelstemperatuur wat verlaagt. Je bevroren neus zal je dankbaar zijn - geloof ons maar.

3. Keep it charged.

Hoe zorg je voor de accu van je e-bike in de winter?

Waar je jouw fiets ‘s winters stalt, is vooral een kwestie van voorkeur. Maar om de accu van je VanMoof S3 & X3 te beschermen, is het goed om te weten dat je deze niet onder 0 °C/32 °F kunt opladen. Dat is dan ook de reden dat het beter is om je fiets binnen te stallen bij kamertemperatuur als het buiten extreem koud is — hij zal beter opladen en je verder brengen tijdens die winterse ritten. Als je je e-bike liever buiten stalt, zorg er dan voor dat de accu niet helemaal leeg is.

En als je een van de geluksvogels bent die de winter op een tropisch eiland doorbrengt, vergeet dan niet om je fiets een staycation te geven: de accu is het gelukkigst als je hem niet lange tijd buiten laat staan zonder te rijden of op te laden. Als je jouw fiets voor een langere periode stalt, zorg dan dat de accu voor tenminste 80% is opgeladen. Want dit is het ding: accu’s zijn geen groot fan van kou. Hoe kouder het is, hoe minder efficient ze worden. De accu loopt sneller leeg en de Turbo Boost kan iets minder krachtig aanvoelen, omdat hij gewoon niet zoveel bruikbare energie kan leveren als wanneer het warmer is. Dus begin je rit rustig. Door de eerste paar minuten op een lager ondersteuningsniveau te rijden, krijgt je accu de kans om op te warmen.

Extra tip

Ontdek meer tips en tricks om je fiets en z’n accu in perfecte conditie te houden [via onze supportpagina].

Vind je dichtstbijzijnde VanMoof-locatie en probeer de VanMoof S3 & X3 vandaag nog uit tijdens een testrit.

Shop de fiets.