Hmm, we kunnen niet vinden wat je zoekt...

Geef niet op! Controleer de spelling, of probeer iets minder specifiek.

Zoeken op
Design & Tech

Revolutionizing the ride: Onze Head of Product Design, Job Stehmann, onthult de ontwerpfilosofie achter de gloednieuwe VanMoof S5 & A5.

Revolutionizing the ride: Onze Head of Product Design, Job Stehmann, onthult de ontwerpfilosofie achter de gloednieuwe VanMoof S5 & A5.

Verandering heeft ons nooit doen terugdeinzen. In het VanMoof-hoofdkantoor hebben onze knappe koppen hard gewerkt aan twee nieuwe e-bike modellen die opnieuw een enorme verschuiving in e-mobiliteit teweeg zullen brengen. De VanMoof S5 en A5 zijn helemaal opnieuw uitgedacht, ontworpen en gemoderniseerd. We spraken met onze Head of Product Design, Job Stehmann, over de gedachtegang achter onze nieuwste e-bikes. En het kwam allemaal neer op één simpel ding: elektrisch rijden toegankelijker maken dan ooit. "De ontwerpfilosofie achter de fietsen is eigenlijk dat ze door iedereen gebruikt kunnen worden", zegt Job eenvoudigweg. Maar hoe dan?

Kunnen onze e-bikes nóg soepeler rijden? Kunnen ze nóg krachtiger zijn? En het belangrijkste – kunnen we een fiets ontwerpen waarmee we meer mensen kunnen overtuigen om voor elektrisch rijden te kiezen? Deze vragen waren top of mind toen ons team aan de all-new, all-electric VanMoof S5 & A5 werkte. En de resultaten zijn indrukwekkend: het wordt lastig om een feature te vinden die de algehele VanMoof-ervaring niet verbetert. Doordat we 95-99% van de onderdelen van de e-bike helemaal vanaf nul hebben ontworpen, zit je gelijk bij het beste van het beste.

Van game-changing frame-aanpassingen tot een gloednieuwe riding interface: wat was de gedachte achter elke update? Nou, zoals Job’s ons vertelt, is elk uniek onderdeel, draad en bevestiging ontworpen met toegankelijkheid, betrouwbaarheid en kwaliteit in het achterhoofd. "Om alle drie te bereiken, moesten we de basis van het systeem opnieuw bekijken. We hebben alles geherstructureerd, van de volledige elektronica tot de manier waarop we de fietsen produceren en in elkaar zetten." Beide modellen zijn zo gebouwd dat ze toegankelijk zijn voor zowel beginnende e-bike riders als biking professionals die op zoek zijn naar een feature-rijke rijervaring.

"De ontwerpfilosofie achter de fietsen is echt dat ze door iedereen gebruikt kunnen worden."

Een frame voor elke rider

Met ons vernieuwde rechte frame en een gloednieuw lage-instapmodel bieden de S5 & A5 voor ieder wat wils. De iconische rechte frame-look was iets wat we hoe dan ook wilden behouden: "We wilden dat meer mensen op één framevorm zouden passen terwijl het rijgedrag van de fiets precies hetzelfde bleef," legt Job uit, "en dat hebben we bereikt door de wielmaat te optimaliseren en de framegeometrie te verlagen. De lagere instap van het A-frame is erg toegankelijk en bedoeld om meer mensen dan ooit te laten fietsen."

En alsof de twee nieuwe looks van de S5 en A5 nog niet genoeg waren om hoofden te doen omdraaien, hebben Job en het team een nieuwe kenmerkende eigenschap van VanMoof toegevoegd: de High Vis Lights die voor 360 graden zichtbaarheid zorgen. De fietsen zijn uiteraard niet alleen op de markt gekomen voor hun looks. Veiligheid is een belangrijke pijler voor mensen in drukke steden, dus het aanpakken van een betere zichtbaarheid stond hoog op de agenda van het Industrial Design-team: "Hoe kunnen we de fiets veiliger maken voor de rider; hoe kunnen we hem zichtbaarder maken vanuit verschillende hoeken?" vroegen we ons af. Die gedachte kwam terug in het ontwerp van de kleine streep die door de zijkant van de lichten loopt, waardoor je vanuit elke hoek zichtbaar bent op drukke wegen."

Een compleet nieuw systeem van smarts

Als je dacht dat het systeem van smarts... nou ja, slim klinkt – zal je wel gelijk hebben. De E-shifter, torque sensor en Gen 5 Motor werken samen als een intuïtief aandrijfsysteem om je de soepelste en stilste rijervaring ooit te bezorgen. De fiets is zo ontworpen dat ‘ie zich aanpast aan het rijgedrag van de rider. "Het detecteert eigenlijk de omgeving", vertelt Job. “Dus de fiets merkt wanneer je een heuvel oprijdt of juist over een vlakke ondergrond. En op basis daarvan verandert het zijn gedrag, waarbij het de mate van motorische ondersteuning die je krijgt en het moment waarop hij schakelt aanpast.” Het uiteindelijke doel? Het creëren van een rijervaring waarbij je niet eens doorhebt dat je schakelt: "Het creëert de perfecte rijervaring voor dat moment." Ja, dit is de droom van elke rider.

Nieuwer dan nieuw: Halo Ring Interface

Door de straten vliegen met de wind in je haar en de zon in je gezicht – dat zijn de allerbeste ritten, toch? Soms is het verschil tussen 23 en 25 km/uur gewoon niet zo belangrijk. Onze gloednieuwe LED Halo Ring Interface is geïnspireerd op het ultieme plezier van een ritje op een stadsfiets - iets waar mensen met alle fietservaringen van zouden moeten kunnen genieten: "De bedoeling achter de Halo Ring Interface is om een toegankelijke feature voor elk niveau fietser te bieden," vertelt Job ons. "Het geeft je alle informatie die je nodig hebt tijdens het fietsen (je accu- en energieniveau) en de animaties, beweging en kleuren binnen de LED-ringen stelt ons in staat om het onderscheidende karakter en de persoonlijkheid van een VanMoof-fietservaring te behouden." En met de kenmerkende geluiden weet je dat wij het zijn als we eraan komen.

Er zit schoonheid in eenvoud, maar liefhebbers van de Matrix Display hoeven niet te teleurgesteld te zijn: we hebben een optionele geïntegreerde telefoonhouder toegevoegd om riders technische diepgang te bieden: "Als je een meer ervaren rider bent en je meer gegevens beschikbaar wilt hebben tijdens het rijden, kan je telefoon als extra interface dienen," verzekert Job. Met de VanMoof-app kun je tijdens het rijden je huidige snelheid, de duur van je rit en de afstand bijhouden. Daarnaast kun je je ritgeschiedenis inzien om te kijken hoeveel kilometers je die maand hebt afgelegd. Oh, en op de telefoonhouder kun je je telefoon ook mooi opgeladen houden.

"Ze zijn echt ontworpen voor een veel breder publiek, zodat meer mensen elektrisch rijden kunnen ervaren in meer steden wereldwijd."

We hebben onze Turbo Boost een boost gegeven

De legende: de Turbo Boost. Wat is een VanMoof-rit zonder? Er is geen beter gevoel dan het verkeer te slim af te zijn, heuvels makkelijk op te rijden en anderen achter je te laten als het licht op groen springt. En de Gen 5 Turbo Boost van de S5 en A5 tilt het plezier van instant snelheid naar een hoger niveau. "We wilden altijd het maximale koppel en het maximale vermogen direct beschikbaar hebben met één druk op de knop," zegt Job. "Wanneer je de Boost-knop indrukt, voel je dat je de e-bike onder controle hebt, maar het voegt ook een element van plezier toe aan je rit." En met een sterkere acceleratie dan ooit, vlieg je zo weg.

Vergeet je fietssleutels. Nee, echt.

Met zo’n fiets wil je natuurlijk geen fietssleutels moeten gebruiken. Om de algehele rijervaring nóg eenvoudiger te maken, hebben we de Kick Lock volledig opnieuw ontworpen. “Eerst moest je de fiets bewegen om de fiets te ontgrendelen,” vertelt Job. “Nu trekt de pin zich automatisch terug. Dus als je naar je fiets loopt en hem vastpakt om ermee op pad te gaan, wordt hij direct ontgrendeld." Het intuïtieve en toegankelijke karakter van de Gen 5 Kick Lock maakt het ook makkelijker om je fiets met anderen te delen – vrienden maken was nog nooit zo makkelijk.

Het beste deel? Het wordt alleen maar beter en beter.

Kun je niet wachten voor alles wat eraan komt? We snappen je. Maar waar we het meest naar uitkijken is de impact die de VanMoof S5 & A5 vandaag de dag kunnen hebben in onze steden: "Ze zijn echt ontworpen voor een veel breder publiek, zodat elektrisch rijden voor iedereen in steden wereldwijd toegankelijk wordt." Klaar om je bij ons aan te sluiten? De VanMoof S5 & A5 zijn nu te bestellen. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst of je toegangscode gebruiken om als eerste de weg op te gaan.