Hmm, we can’t find what you’re looking for...

Don’t give up! Check the spelling, or try something less specific.

Search
Cities & Cycling

Belastingwijziging: hoe je profiteert met elektrische fietsen

Belastingwijziging: hoe je profiteert met elektrische fietsen

Per 1 januari 2020 veranderen de belastingregels voor het leasen van fietsen. In positieve zin, want de nieuwe regels zijn eenvoudiger én fiscaal aantrekkelijk.

Afhankelijk van het inkomen kunnen werknemers de Electrified X2 nu al leasen voor minder dan €8,- per maand. Onderstaande kun je zo kopiëren naar je secundaire arbeidsvoorwaarden.

Zo werkt het

Nederland is een fietsland. Toch leasen we met zijn allen maar liefst 1 miljoen auto’s en slechts 10.000 fietsen. De reden: de regels waren ongelooflijk ingewikkeld. Maar vanaf 2020 niet meer.

Voor leasefietsen geldt voortaan hetzelfde als voor leaseauto’s. Oftewel: als bedrijf betaal je maandelijks een bedrag. En de werknemer betaalt bijtelling – slechts 7%!

Als rekenvoorbeeld nemen we onze Electrified X2, die een marktwaarde heeft van € 3.398. Als werkgever betaal je een bijdrage vanaf € 69. De bijtelling voor de werknemer is dus 7% van de marktwaarde, oftewel € 237,86 per jaar.

De daadwerkelijke kosten liggen een stuk lager, afhankelijk van de hoogte van zijn of haar belastingschijf. Op basis van het gemiddelde belastingpercentage van 37,35% betaalt de medewerker € 88,84 per jaar of minder dan € 8 per maand. Dit verreken je via de inkomstenbelasting.

Voordeel voor bedrijven

Vanaf 1 januari 2020 kun je als bedrijf de nieuwste generatie fietsen aanbieden zonder dat het je veel tijd of geld kost. De administratie is vele malen simpeler, ook voor werknemers.

Voor bedrijven is ons abonnementsmodel btw-vrij. Dankzij ons abonnement ben je ook vrij van grote eenmalige investeringen, zodat de financiering nog makkelijker wordt.

Bij VanMoof zien we wereldwijd de trend dat steeds meer bedrijven elektrische fietsen toevoegen aan hun leaseregeling. Fietsen is namelijk fiscaal aantrekkelijk én goed voor de vitaliteit op de werkvloer.

Zo toont onderzoek aan dat fietsers minder stress hebben en fitter zijn. Fietsen is in de stad ook vaak sneller. En belangrijk: steeds meer bedrijven verlagen hun CO2-uitstoot door werknemers aan te moedigen vaker te fietsen.

Gemak voor werknemers

Voortaan is fietsen leasen voor werknemers dus heel voordelig. En VanMoof maakt het extra makkelijk door een bestelde fiets thuis af te leveren. Onze klantenservice en bike doctors staan altijd voor je klaar – we repareren je fiets als dat nodig is en onze Bike Hunters jagen op boeven als je fiets wordt gestolen.

Waarom de wet is gewijzigd

Volgens statistieken van de overheid woont de helft van de Nederlanders binnen een straal van 15 kilometer van zijn werk. Er zijn meer fietsen (22,5 miljoen) dan mensen en we hebben ruim 35.000 kilometer aan fietspaden. En toch waren er maar 10.000 leasefietsen, tegenover 1 miljoen leaseauto’s.

De oorzaak: bureaucratie. Volgens de oude regels moeten werknemers namelijk belasting betalen over elke kilometer die ze privé rijden op hun fiets, maar servicekosten, verzekeringen en reparaties zijn aftrekbaar. Aan al dat rekenwerk wilden bedrijven niet beginnen.

Om de opmars van leaseauto’s te stoppen, zijn de regels voor leasefietsen vanaf 1 januari 2020 verleden tijd. Zo is fietsen goed voor het milieu, de gezondheid en je portemonnee.

Het VanMoof Subscription Fietsplan is door werkgevers aan te vragen vanaf 30 werknemers en is beschikbaar vanaf €69 per fiets per maand, inclusief onze Peace of Mind service. Uw werknemers kiezen simpelweg of ze een Electrified S2 of X2 willen en wij regelen verder alles.

Diana Badini

About this author

Diana Badini keeps our business partners happy with a hint of Italian sun. She also loves Renaissance art. Whatever that means.